Dostupni linkovi

Finalni nalaz obdukcije Džordža Flojda: Uzrok smrti srčani zastoj tokom privođenja


Džordž Flojd (George Floyd) koji je preminuo nakon privđenja u Mineapolisu, bio je ranije pozitivan na korona virusa, pokazala je autopsija njegovog tela, ali infekcija nije navedena kao činilac koji je uticao na njegovu smrt, javio je Rojters.

U izveštaju se precizira da je Flojd, čija je smrt izazvala građanske nemire u Sjedinjenim Američkim Državama, na COVID-19 bio pozitivan i 3. aprila, dakle gotovo osam nedelja pre smrti.

Zvanični uzrok smrti je, prema kompletnom izveštaju od 20 strana koji je objavio službeni patolog okruga Henepin, bio je srčani zastoj tokom restriktivnih mera policije koja ga je privodila 25. maja.

Patolog je način smrti okarakterisao kao ubistvo, navodi Rojters.

Glavni tužilac Minesote Kit Elison preinačio je optužnicu protiv otpuštenog policajca iz Mineapolisa Dereka Šovina, koji je tokom privđenja Flojdu držao koleno na vratu iako je govorio da ne može da diše na ubistvo drugog stepena. Takođe je podigao optužnicu i protiv preostale trojice otpuštenih policajaca koji su učestvovali u hapšenju, prenosi Glas Amerike.

Oni su, prema sudskim dokumentima, optuženi za saučesništvo u ubistvu drugog stepena.

U nalazu sa obdukcije se navodi i da je Flojd imao brojne masnice i posekotine na glavi, licu, ustima, ramenima, rukama i nogama, ali da ne postoji dokaz da je bilo koja od tih povreda bila smrtonosna. U završnoj autopsiji stoji i da je Flojd bio srčani bolesnik, da je bolovao od visokog pritiska, a da je toksikološki izveštaj pokazao umeren nivo fentanila i metamfetamina u telu žrtve.

Obdukciju na telu Džordža Flojda radio je i nezavisni patlog koga je angažovala porodaica žrtve, a prema tom nalazu, koji je objavljen 1. juna, Flojd je umro od asfiksije (nedostatka kiseonika), odnonso, kako su rekli medickinski inspektori koji su obavili obdukciju, „usled kompresije na vratu i leđima od strane policajaca iz Mineapolisa“.

XS
SM
MD
LG