Dostupni linkovi

Nove optužnice zbog smrti Džordža Flojda


Protesti zbog ubistva Džordža Flojda u Vašingtonu

Glavni tužilac Minesote Kit Elison preinačio je optužnicu protiv otpuštenog policajca iz Mineapolisa na ubistvo drugog stepena, zbog smrti Afroamerikanca Georga Floyda. Takođe je podigao optužnicu protiv preostale trojice otpuštenih policajaca koji su učestvovali u hapšenju, prenosi Glas Amerike.

Trojica policajaca koja su učestvovala u incidentu - Thomas Lane, J Alexander Kueng i Tou Thao - optuženi su za saučesništvo u ubistvu drugog stepena, prema sudskim dokumentima.

Drew Evans, nadzornik u Birou za kriminalno hapšenje u Minesoti, rekao je da su vlasti u procesu privođenja tri policajca, koja su nedavno optužena, u pritvor. "Jedan je već u pritvoru, a druga dva su u postupku privođenja", kazao je, prenosi BBC. U međuvremenu, državni tužilac Ellison saopštio je novinarima da javni pritisak nije uticao na njegovu odluku, i istakao da je "odluku doneo na osnovu zakona".

Ellison je rekao da i će pobeda biti teška te da istorija najbolje govori o izazovima sa kojima je suočen i ovaj slučaj.

Senatorka Minesote Amy Klobuchar poručila je na Tviteru da su najnovije optužnice "još jedan važan korak za pravdu".

Advokat porodice Floyd Benjamin Crump naveo je u izjavi da je to značajan orak na putu ka pravdi i da je zadovoljan što je ova važna akcija izvedena pre sahrane Georgea Floyda, prenosi BBC. Ali Crump je kasnije za CNN rekao da porodica veruje da bi optužba protiv Dereka Chauvina trebalo da bude ubistvo prvog stepena i da su im rekli da istraga traje te da bi optužbe mogle da se dalje menjaju.

Džordž Flojd preminuo je nakon što mu je policajac Derek Šovin klečao na vratu skoro devet minuta 25. maja.

Šovin je prošle nedelje otpušten i optužen za ubistvo trećeg stepena i ubistvo iz nehata. Nova optužnica - za ubistvo drugog stepena - može da nosi kaznu i do 40 godina zatvora, 15 godina duže od maksimalne kazne za ubistvo trećeg stepena.

Demonstranti su tokom protekle nedelje zahtevali i da trojica policajaca takođe budu optuženi u ovom slučaju, izražavajući nezadovoljstvo na protestima koji su povremeno prerastali u demoliranje i pljačke u velikim gradovima.

Nakon mirnih dnevnih protesta noć 2. juna je ponovo bila obeležena nasiljem i pljačkom, uprkos policijskom času koje su uvele lokalne vlasti u gradovima širom SAD u nastojanju da održe red.

Desetine gradova od Njujorka do Los Anđelesa uveli su policijski čas, dok je predsednik SAD Donald Tramp (Trump) pojačao pritisak na guvernere da pozovu Nacionalnu gardu, dan nakon što je pretio vojnom akcijom zbog nereda i pljačke.

Guverner Minesote Tim Volc u sredu je prvi put posetio mesto u Mineapolisu gde je Flojd preminuo. Tu je sada podignut improvizovani spomenik gde građani ostavljaju cveće i poruke, a Volc je sa tog mesta uputio poziv da pravda bude zadovoljena i da se rešava problem rasizma u zemlji.

Volc je uputio lično izvinjenje reporteru i kamermanu CNN-a koji su uhapšeni prošle nedelje za vreme protesta. Rekao je da je došao na to mesto da bi lično osetio bol koju ova zajednica oseća zbog smrti Flojda, najnovije u seriji slučajeva kada su Afroamerikanci stradali od ruku policijaca.

Guverner Minesote izjavio je za CNN da su protesti i razgovori o sistemskom rasizmu u SAD pružili liderima, kako veruje, poslednju šansu da reše ovo pitanje.

“Ne mislim da ćemo dobiti novu priliku da promenimo i poboljšamo ovu zemlju. Zaista ne mislim", rekao je.

XS
SM
MD
LG