Dostupni linkovi

Kancelarija EU u BiH pozdravila usvajanje izmjena izbornog zakona


Ilustrativna fotografija

Kancelarija Evropske unije (EU) u Bosni I Hercegovini (BiH) pozdravila je usvajanje izmjena Izbornog zakona BiH kojim će se u gradu Mostaru održati lokalni izbori prvi put nakon 12 godina.

„Srdačno pozdravljamo današnje usvajanje izmjena i dopuna Izbornog zakona BiH, čime se konačno omogućava održavanje lokalnih izbora u Mostaru. Održavanje ovih izbora uvršteno je u 14 ključnih prioriteta Mišljenja Evropske komisije o zahtjevu Bosne i Hercegovine za članstvo u EU˝, navodi se u izjavi koju su usaglasili Kancelarija EU u BiH I šefovi misija zemalja članica EU.

U izjavi se naglašava da usvajanje izmjena i dopuna izbornog zakona pokazuje da politički lideri i institucije u BiH mogu preuzeti odgovornost, postići kompromis i riješiti teška pitanja, a daje se i akcenat ka daljoj izbornoj reformi.

˝Podsjećamo da se ne trebaju poduzimati bilo kakvi zakonodavni ili politički koraci koji bi otežali provedbu sudske prakse Evropskog suda za ljudska prava u slučaju Sejdić-Finci i povezanih presuda Ustavnoga suda. Bosna i Hercegovina također treba provesti preporuke OSCE-a/ODIHR-a kako bi unaprijedila demokratski kvalitet izbornih procesa˝.

Finci i Sejdić: Presuda se odnosi na 400.000 Bosanaca i Hercegovaca
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:09:04 0:00

U zajedničkoj izjavi Kancelarije EU u BiH i šefova misija EU pozivaju se vlasti u BiH da usvoje državni budžetza 2020. godinu od čijeg usvajanja zavisi I odobravanje finansijskih sredstava za održavanje lokalnih izbora.

˝Napominjemo da bi odlaganje usvajanja državnog budžeta za 2020. godinu od strane Parlamentarne skupštine BiH moglo imati implikacije na održavanje izbora kako je najavljeno. Stoga pozivamo vlasti da odmah osiguraju potrebna sredstva za održavanje lokalnih izbora 2020. u cijeloj zemlji.“

Dom naroda Paramentarne skupštine BiH usvojio je na sjednici održanoj 7. jula u Sarajevu Prijedlog zakona o izmjenama Izbornog zakona Bosne i Hercegovine, koji se odnosi na izbore u Mostaru. Time je omogućeno održavanje izbora u ovom podeljenom gradu na jugu BiH, prvi put nakon 12 godina.

Predsjednici Stranke demokratske akcije (SDA) Bakir Izetbegović, Hrvatske demokratske zajednice (HDZ BiH) Dragan Čović i Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD), Milorad Dodik, u utorak 7. julapostigli su djelimičan dogovor kojim bi se budžet za 2020. Godinu trebao usvojti21. Jula na sjednici Doma naroda Parlamenta BiH.

XS
SM
MD
LG