Dostupni linkovi

Vučić: Možda neće biti policijskog časa, odluku će doneti Vlada


Drugo obraćanje za 24 sata: Aleksandar Vučić
Drugo obraćanje za 24 sata: Aleksandar Vučić

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić, izjavio je u obraćanju u sredu da će konačnu odluku o uvođenju policijskog časa narednog vikenda u četvrtak doneti vlada Srbije i da možda neće biti višednevne zabrane kretanja koja je najavljena, ali da će svakako biti mera restrikcije.

Vučić je istakao da je on, međutim, i dalje za uvođenje policijskog časa.

Ja sam bio spreman da učestvujem u donošenju odluke za koju mislim da je spasonosna za Srbiju.

"Neću da popuštam ni pred kim zbog toga što bi trebalo da sačuvam svoju političku kožu. Mene to ne zanima", rekao je Vučić.

Upravo je najava zabrane kretanja, koju je Vučić najavio u obraćanju dan ranije, u utorak 7. jula, bila povod za sinoćnje proteste koji su prerasli u nerede.

Govoreći o protestu koji je počeo pred Narodnom skupštinom malo nakon njegovog obraćanja, Vučič je rekao da smo u Beogradu "bili svedoci političkog nasilja".

„Sinoć, iako su neki pokušali to da pravdaju pričom o korona virusu, bili smo svedoci agresivnog političkog protesta“, izjavio je Vučić koji se javnosti obratio dan nakon uličnih demonstracija koje su prerasle u nerede, a koji su izbili nekoliko sati posle njegove najave da će od narednog vikenda biti ponovo uveden policijski čas zbog pogoršanja epidemiološke situacije.

'Kazne za sve koji su činili nasilje'

„Nekoliko stotina lica je učestvovalo u neredima, pet policijskih vozila je uništeno. 43 policajca su povređena, jedan ima frakturu lobanje“, rekao je Vučić koji je pokazao i fotografije povređenih policajaca.

„Pristojni građani, čije nezadovoljstvo niko neće dovoditi u pitanje, sami su se udaljili, a ekstremisti su preuzeli kontrolu“, izjavio je Vučić tokom obraćanja, dodavši da je "Srbija poštovala slobodu okupljanja i izražavanja" i da "nikada nije ugrozila to pravo svojim građanima".

"Svi koji su činili nasilje, palili automobila će biti najstrože kažnjeni i tu neće biti milosti", poručio je Vučić.

Vučić je rekao da će biti preduzete mere i protiv policajaca ukoliko se uvrdi da su neki od njih prekoračili ovlašćenja.

"Svako ko protivzakonito postupi u policiji, uvek će za to da odgovara", rekao je Vučić dodavši da su policajci koji su obezbeđivali protest bili "gađani tri sata pre nego što su reagovali". "Ali, za svakog od njih, ko god da je prekoračio svoja ovlašćenja, nema sumnje da će odgovarati, tako se to radi u civilizovanim zemljama", rekao je Vučić.

„Sinoć smo bili svedoci agresivnog političkog protesta, a nedugo po otpočinjanju protivzakonitog i neprijavljenog protesta, lica desničarske organizacije počela su da prave incidente. Ekstremisti profašističkih organizacija napali su Narodnu skupštinu, ušli u nju, što predstavlja izvršenje najmanje dva krivičai dela, više sati brutalno napadali policjske snage Srbije, vređali i napadali", rekao je Vučić.

On je ocenio da se policija ponašala dostojanstveno i odgovorila tek kada su demonstranti zauzeli hol Narodne skupštine.

"Posao svake policije u svetu je da zaštiti državne institucije i ne postoji zemlja gde se to čini nekažnjeno“, ocenio je predsednik Srbije.

Vučić je istakao i da je policija reagovala iznuđeno, rekavši da je to bilo prvi put za osam godina.

"Naneta je ogromna i materijalna šteta i šteta ugledu Srbije", ocenio je Vučić.

On je izjavio i da je sinoć, na protestu, "bilo svakovrsnog upliva i stranih bezbednosnih službi", ali nije precizirao o kojim se službama i državama radi.

"Srbija nije šaka zobi da je uzdrma šaka stranih službi", rekao je predsednik Srbije i dodao da će sačekati izveštaj državnih službi bezbednosti za koje je rekao i da su imale propusta u radu.

Vučić je, osvrćući se i na poruke sa sinoćnjeg protesta koje se tiču Kosova, rekao da u Brisel ne ide "da nešto izda", već da se "bori za svoj narod".

Premijer Kosova Avdulah (Avdullah) Hoti i predsjednik Srbije Aleksandar Vučić doći će u nedelju 12. jula u Brisel, kako bi se sastali u okviru političkog dijaloga o normalizaciji odnosa saopštio je glasnogovornik Evropske unije (EU) Peter Stano.

Susret kosovskog premijera i srpskog predsednika, obeležiće obnovu briselskog dijaloga koji je obustavljen u novembru 2018 godine.

Vučić je rekao tokom obraćanja i protest neće uzdrmati poziciju Srbije u pregovaračkom procesu sa Kosovom.

"Motivisaće me da se još jače borim za Srbiju", naveo je predsednik Srbije.

On je poručio građanima i da budu spokojni i mirni.

"Nestabilnosti i haosa u našoj zemlji neće biti, a oni koji misle da nasiljem mogu da rešavaju stvari biće privedeni pravdi", rekao je on.

XS
SM
MD
LG