Dostupni linkovi

Hoti i Vučić u nedelju u Briselu


Premijer Kosova Avdulah Hoti i predsednik Srbije Aleksandar Vučić
Premijer Kosova Avdulah Hoti i predsednik Srbije Aleksandar Vučić

Premijer Kosova Avdulah (Avdullah) Hoti i predsjednik Srbije Aleksandar Vučić doći će u nedelju 12. jula u Brisel, kako bi se sastali u okviru političkog dijaloga o normalizaciji odnosa saopštio je glasnogovornik Evropske unije (EU) Peter Stano.

Susret kosovskog premijera i srpskog predsednika, obilježiće obnovu briselskog dijaloga koji je obustavljen u novembru 2018 godine.

Na sastanku u Briselu strane će formalno primiti šef evropske diplomatije Žozep Borelj (Josep Borell), a specijalni predstavnik EU za dijalog između Kosova i Srbije, Miroslav Lajčak vodit će proces pregovora.

Ovaj sastanak dolazi u okviru najnovije runde dijaloga i poslije otkazanog sastanka koji se 27. juna trebao održati u Bijeloj kući Washingtonu uz posredstvo specijalnog predstavnika američkog predsjednika za dijalog između Kosova i Srbije, Richarda Grenella.

Stano je je ranije najavio da će dijalog biti nastavljen u julu, te je tada naglasio da EU nastavlja svoj pun angažman na tom polju i kao dokaz spomenuo je posjetu evropskog specijalnog predstavnika Miroslava Lajčaka Prištini i Beogradu.

”Kao rezultat njegovih razgovora možemo da najavimo da će dijalog Beograda i Prištine biti nastavljen u julu,” izjavio je tada Peter Stano.

Uoči najave o održavanju sastanka u Briselu objavljeno je i da će francuski predsjednik Emmanuel Macron i njemačka kancelarka Angela Merkel biti domaćini samita Srbija-Kosovo u petak 10. jula, čiji je cilj ublažavanje napetosti između balkanskih rivala, saopćio je Macronov ured, javlja AFP.

U poslednjem trenutku je odlučeno da ovo okupljanje bude organizovano u formatu video konferencije.

Prema riječima briselskog glasnogovornika na pariskom sastanku, EU će predstavljati šef evropske diplomatije Žozep Borelj.

Obje najave dolaze nakon što je Specijalizovano tužilaštvo u Hagu 24. juna predalo optužnicu za ratne zločine na razmatranje protiv predsjednika Kosova Hašima Tačija (Hashim Thaci), nakon čega je odložen i sastank u Wašingtonu između delgacija Kosova i Srbije 27. juna.

XS
SM
MD
LG