Dostupni linkovi

Ministar zdravlja Srbije: Odluka o policijskom času u naredna dva dana


Zlatibor Lončar
Zlatibor Lončar

Ministar zdravlja Srbije, Zlatibor Lončar, najavio je u sredu da će odluka o tome da li će biti ponovo uveden policijski čas biti doneta u naredna dva dana.

On u izjavi za RTS nije precizirao da li će ta mera biti uvedena na teritoriji cele Srbije ističući da nije namera da se "kažnjavaju" oni koji se pridržavaju svih epidemioloških mera.

Lončar je kazao i da da epidemiolozi sagledavaju stanje na terenu i podatke o širenju virusa, kao i o kapacitetima bolnica.

"Gledaćemo da ne kaznimo nikoga ko se prizdržavao mera, to nije fer ni korektno. Moramo da napravimo razliku. Recimo, u Sremskoj Mitrovici imamo malo obolelih, zašto bi se to odnosilo na one koji se pridržavaju mera i gde svi nose maske", rekao je Lončar.

Lončar je napomenuo da je, u periodu kada je u Srbiji tokom vanrednog stanja bio uveden policijski čas, bilo manje zaraženih i da je situacija bila pod kontrolom.

"Dali smo šansu svima, ljudi su smatrali da su dovoljno odgovorni da im ne trebaju mere,šansa se nije iskoristila. Moramo da preduzmemo mere, da li će se nekome svideti ili ne, naš cilj je da sačuvamo živote", naglasio je Lončar.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić najavio je 7. jula moguće uvođenje policijskog časa od petka do ponedeljka. Vučić je objasnio da je to predlog koji tek treba da potvrdi Krizni štab i Vlada Srbije.

Nekoliko sati nakon Vučićevog obraćanja, ispred Skupštine Srbije se skupilo par hiljada demonstranata, koji su protestovali protiv uvođenja novih mera i zatražili ostavke državnog rukovodstva.

Tokom protesta demonstranti su upali u Skupštinu Srbije, zbog čega je policija upotrebila suzavac i silu.

XS
SM
MD
LG