Dostupni linkovi

MSP Nemačke: Bez odlaganja nastaviti dijalog uz posredstvo EU


Ponovno uspostavljanje političkog dijaloga Srbije i Kosova u kome posreduje Evropska unija (EU) i drugih regionalnih pitanja zapadnog Balkana, trebalo bi da se desi bez odlaganja, rečeno je za beogradski Blic u ministarstvu spoljnih poslova (MSP) Nemačke.

Kako navodi ovaj list, u izjavi koju su dobili u pres službi ministarstva spoljnih poslova Nemačke, stoji da bi dijalog pod vođstvom EU trebalo da se nastavi što pre, ali i da Berlin ceni napore američke vlade.

"Ponovno uspostavljanje političkog dijaloga kojem posreduje Evropska unija između Beograda i Prištine i drugih regionalnih pitanja zapadnog Balkana, trebalo bi da se desi bez odlaganja. Takođe cenimo napore američke vlade da olakša dijalog između Srbije i Kosova", naveli su iz MSP Nemačke.

Dodaje se i da „u potpunosti podržavaju napore specijalnog predstavnika Evropske unije Miroslava Lajčaka u tom cilju“.

MSP Nemačke navodi i da je Specijalno veće Kosova osnovala Republika Kosovo i da uživa punu podršku Savezne vlade Nemačke, a da Međunarodna zajednica, uključujući Saveznu vladu Nemačke, očekuje da Kosovo poštuje ovu posvećenost i podržava rad Specijalnog veća Kosova, stoji u izjavi pres službe nemačkog ministarstva.

Šta kažu građani, ko će više doprineti dijalogu - EU ili SAD?
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:03:27 0:00

I SAD i Evropska unija (EU) trenutno rade na obnovi dijaloga Srbije i Kosova. Predsednik Srbije Aleksandar Vučić, 26. juna je bio u Briselu, ali tada nije precizirao kako će dalje teći pregovori Beograda i Prištine pod okriljem EU. Kako je rekao, na sastancima se razgovaralo o principima dijaloga, uslovima koje postavlja kosovska strana, ali i o "situaciji u Prištini".

Takođe, specijalni izaslanik Donalda Trampa (Trump) za dijalog Srbije i Kosova, Ričard Grenel, izrazio je očekivanje da će nakon otkazivanja sastanka u Beloj kući, koji je trebalo da bude održan u subotu 27. juna, uskoro biti zakazan novi susret dve delegacije u Vašingtonu.

XS
SM
MD
LG