Dostupni linkovi

Rezultati ruskog referenduma u korist ustavnim izmjenama


Preliminarni glasanja na nacionalnom referendumu u Rusiji pokazuju da je većina Rusa glasala za ustavne izmjene koje bi predsjedniku zemlje, Vladimiru Putinu, mogle otvoriti vrata da ostane na vlasti do 2036. godine.

Prema podacima Centralne izborne komisije 2. jula, sa svim prebrojanim listićima, 77.9 posto glasača podržalo je paket sa više od 200 amandmana. Oko 21,3 posto glasalo je protiv ustavnih izmjena.

Izlaznost na referendum iznosila je oko 65 posto, saopštila je Komisija. Glasanje o ustavnim izmjenama počelo je 25. juna zbog mjera uvedenih zbog pandemije, a Putin je proglasio 1. juli finalnim danom za glasanje.

Ella Pamfilova, šefica Komisije saopštila je da je glasanje bilo transparentno, te da su zvaničnici uradili sve kako bi osigurali integritet glasanja, no opozicione figure odbacuju ishod glasanja.

“Upravo objavljeni ‘rezultati’ su velika laž”, napisao je u svom blogu opozicioni političar Alexsei Navalny. “Oni nemaju ništa zajedničko sa mišljenjem građana Rusije. Svjedočili smo spektaklu čiji je kraj napisan unaprijed”.

Tokom glasanja dan ranije, nekoliko stotina ljudi se spontano okupilo na moskovskom trgu kako bi protestovali protiv amandmana i mogućnosti da Putin ostane na vlasti još dva mandata.

Ruski predsjednik je početkom godine najavio ustavnu reformu i insistirao na održavanje glasanja u cijeloj zemlji, iako to nije zakonom obavezno.

On je tada također rekao da da nema potrebe za 'novim' ustavom, ali da bi ustav iz 1993. godine trebao biti izmijenjen na takav način koji bi parlamentu omogućio pravo da odobri ministre, nominuje premijere i zamjenike koje bi predsjednik bio obavezan da potvrdi. No, također je rekao da bi ipak zadržao snažan predsjednički sistem u zemlji kao i da bi za izmjenu amandmana bilo potrebno održavanje referenduma.

Prijedlozi izmjene ustava uključuju smanjenje ovlasti predsjednika i pojačavanje ovlasti premijera.

XS
SM
MD
LG