Dostupni linkovi

Svi putevi Medvedeva i Putina


Putin i Medvedev sarađuju zajedno još od ranih devedesetih kada su obojica živjeli i radili u Sankt Peterburgu.

Vladimir Putin položio je 7. maja, po četvrti put, zakletvu na poziciju predsjednika Ruske Federacije, čime je produžio mandat na čelu ove zemlje za još šest godina.

Na mjesto premijera Rusije, pozicije koju je ranije obavljao i sam, Putin je predložio Dmitrija Medvedeva.

Dugogodišnji Putinov saveznik, Medvedev još od 2012. godine obavlja funkciju premijera Rusije.

Ova dva ruska lidera sarađuju zajedno još od ranih devedesetih iz vremena kada su živjeli u rodnom Sankt Peterburga gdje je Putin vodio Komitet za vanjske poslove a Medvedev radio kao direktor pravnih poslova za veliku drvnu kompaniju.

Nakon što je 1999. godine postao premijer, Putin je imenovao Medvedeva na višu poziciju u Moskvi. Šest mjeseci kasnije kada se Jeljcin iznenada penzionisao i predložio Putina za svog nasljednika, Medvedev je dobio ulogu zamijenika voditelja predsjedničke administracije. Medvedev je uspješno vodio Putinovu prvu predsjedničku izbornu kampanju.

Poslije toga, Medvedev je obnašao veću menadžersku poziciju u nadzoru nad plinskim divom Gazpromom te je također bio i Putinov šef osoblja prije nego što je preuzeo ulogu prvog zamjenika premijera, gdje je bio odgovoran za implementaciju velikih nacionalnih projekata.

U 2008. Putin se suočio sa problemom. Već je bio odslužio dva uzastopna mandata na poziciji predsjednika Rusije i Ustav ga je sprječavao da uzme i treći mandat. No problem je riješen tako što je imenovao Medvedeva za svog nasljednika na predsjedničkoj poziciji, dok je on zauzeo premijersku. Ovaj tandem vladao je na ovaj način u periodu 2008 – 2012.

Medvedev se nalazi na premijerskoj poziciji od 2012. godine
Medvedev se nalazi na premijerskoj poziciji od 2012. godine

Na mjestu predsjednika Medvedev je izgradio sliku sebe kao prozapadnjačke i više liberalne figure od Putina, te je ujedno oblikovao sebe kao velikog borca protiv korupcije. Čak su tokom određenog perioda, neki od Rusa ali i pojedini strani lideri vjerovali da se smjer u kojem zemlja ide stvarno mijenja te da Medvedev zaista ima autonomiju.

No to uvjerenje nije dugo trajalo. Putin se vratio na predsjedničku poziciju 2012. godine nakon čega je Medvedeva postavio na mjesto premijera, što su neki od kritičara okarakterisali kao ciničnu zamjenu poslova.

Kritičari također optužuju Medvedeva da nije dovoljno čvrst, no Putin je i u javnosti uvijek bio lojalan Medvedevu za kojeg mnogi smatraju da je jedan od predsjednikovih najbližih saradnika.

Izvor: Reuters (Priredila: Una Čilić)

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG