Dostupni linkovi

Putin: Rusija mora ostati jaka predsjednička republika


Ruski predsjednik Vladimir Putin tokom sastanka sa studentima u Sočiju
Ruski predsjednik Vladimir Putin tokom sastanka sa studentima u Sočiju

Rusija mora ostati jaka predsjednička republika, izjavio je u srijedu 22. januara, predsjednik Ruske Federacije Vladimir Putin po pitanju mogućeg prelaznog perioda nakon što on odstupi sa predsjedničke funkcije 2024. godine, piše Reuters.

Prošle sedmice je Putin, koji se po ustavu ove zemlje ne može kandidovati za još jedan predsjednički mandat, u svom izlaganju pred parlamentom rekao da nema potrebe za 'novim' ustavom, ali da bi ustav iz 1993. godine trebao biti izmijenjen na takav način koji bi parlamentu omogućio pravo da odobri ministre, nominuje premijere i zamjenike koje bi predsjednik bio obavezan da potvrdi. No također je rekao da bi ipak zadržao snažan predsjednički sistem u zemlji kao i da bi za izmjenu amandmana bilo potrebno održavanje referenduma.

Prijedlozi uključuju smanjenje ovlasti predsjednika i pojačavanje ovlasti premijera, što potiče nagađanja da Putin možda traži povratak na funkciju premijera koju je već obavljao od 2008. do 2012. godine.

"Naša zemlja, očito, mora da bude snažna predsjednička republika. To je prva stvar. Potom, imamo toliko etničkih grupa, nacionalnosti, načina života, praktično je nemoguće integrisati se u okvir parlamentarne republike", rekao je predsjednik Rusije.

Putin, koji ima 67 godina, govorio je na sastanku s ruskim studentima u crnomorskom odmaralištu Sočiju.

Na pitanje jednog studenta da li bi Rusija trebala razmotriti uspostavljanje neke vrste prelazne institucije kao što se to dogodilo u Singapuru, Putin je rekao da to nije primjereno za njegovu zemlju.

XS
SM
MD
LG