Dostupni linkovi

Ministar zdravlja Srbije: Izborna mesta bezbednija od kafića


Izbori u Srbiji, 21. jun 2020.
Izbori u Srbiji, 21. jun 2020.

Ministar zdravlja Srbije Zlatibor Lončar rekao je, komentarišući epidemiološku bezbednost na izborima, da su izborna mesta bezbednija od "bilo kog kafića i tržnog centra".

"Svako je bio bezbedniji na glasanju nego na nekom drugom mestu. To je mesto bezbednije od bilo kog kafica i tržnih centara, jer ste bili u obavezi da nosite masku, morali ste da dezinfikujete ruke", rekao je Lončar.

Posmatračka misija Crta pozvala je prethodno Vladu Srbije, Krizni štab za suzbijanje korona virusa i Republičku izbornu komisiju (RIK) da se hitno izjasne o uslovima za održavanje ponovljenih izbora u Srbiji, 1. jula, s obzirom na porast broja zaraženih korona virusom.

RIK je na sednici 26. juna doneo Rešenje o ponavljanju glasanja na biračkim mestima na kojima je poništeno glasanje 21. juna i na kojima je naloženo ponavljanje glasanja na izborima za poslanike Skupštine Srbije. Gasanje će se ponoviti na 234 biračka mesta, 1. jula, u vremenu od 7 do 20 časova, odlučio je RIK.

Opšti izbori u Srbiji održani su 21. juna, a prema rezultatima koji još nisu konačni, na parlamentarnim izborima pobedu je odnela Srpska napredna stranka, a uz nju u parlament ulaze još samo dve liste SPS-JS Ivice Dačića i SPAS Aleksandra Šapića.

Sve restriktivne mere zbog epidemije korona virusa u Srbiji ukinute su pre izbora.

U prethodnim danima je prema zvaničnim podacima došlo do porasta broja zaraženih zbog čega je u ponedeljak, 29. juna, zasedao Krizni štab Vlade Srbije.

Uvedene su mere obaveznog nošenja maski u zatvorenom prostoru u Beogradu, dok je u Kragujevcu, Novom Pazaru i Vranju zbog porasta broja zaraženih ranije proglašena vanredna situacija.

XS
SM
MD
LG