Dostupni linkovi

CRTA pozvala nadležne da procene rizik ponavljanja izbora u Srbiji


Opšti izbori u Srbiji održani su 21. juna

Posmatračka misija Crta pozvala je Vladu Srbije, Krizni štab za suzbijanje korona virusa i Republičku izbornu komisiju (RIK) da se hitno izjasne o uslovima za održavanje ponovljenih izbora u Srbiji, 1. jula, s obzirom na porast broja zaraženih korona virusom.

RIK je na sednici 26. juna doneo Rešenje o ponavljanju glasanja na biračkim mestima na kojima je poništeno glasanje 21. juna i na kojima je naloženo ponavljanje glasanja na izborima za poslanike Skupštine Srbije. Gasanje će se ponoviti na 234 biračka mesta, 1. jula, u vremenu od 7 do 20 časova, odlučio je RIK.

"Verujemo da briga za zdravlje građana mora da bude apsolutni prioritet i želimo da budemo krajnje odgovorni prema velikom broju građana, članovima naše građanske posmatračke misije, koji bi trebalo da budu raspoređeni po biračkim mestima na kojima se ponavljaju izbori", navodi se u saopštenju Crte.

Ova organizacija je zatražila od nadležnih da iznesu jasan stav o tome u kolikoj meri glasanje na više od 200 biračkih mesta predstavlja rizik za javno zdravlje.

Opšti izbori u Srbiji održani su 21. juna, a prema rezultatima koji još nisu konačni, na parlamentarnim izborima pobedu je odnela Srpska napredna stranka, a uz nju u parlament ulaze još samo dve liste SPS-JS Ivice Dačića i SPAS Aleksandra Šapića.

Sve restriktivne mere zbog epidemije korona virusa u Srbiji ukinute su pre izbora.

U prethodnim danima je prema zvaničnim podacima došlo do porasta broja zaraženih zbog čega je u ponedeljak, 29. juna, zasedao Krizni štab Vlade Srbije.

Uvedene su mere obaveznog nošenja maski u zatvorenom prostoru u Beogradu, dok je u Kragujevcu i Novom Pazaru zbog porasta broja zaraženih ranije uvedena vanredna situacija.

Slavlje naprednjaka bez mera zaštite
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:20 0:00

XS
SM
MD
LG