Dostupni linkovi

Lokalni izbori u Šapcu se ponavljaju na 27 od 100 biračkih mesta


Gradonačelnik Šapca Nebojša Zelenović
Gradonačelnik Šapca Nebojša Zelenović

Izbori u Šapcu se ponavljaju na 27 od ukupno 100 biračkih mesta, odlučio je Upravni sud, potvrđeno je za Radio Slobodna Evropa (RSE).

Upravni sud je time delimično usvojio žalbu Srpske napredne stranke na odluku Gradske izborne komisije (GIK), koja je prošle nedelje poništila lokalne izbore u tom gradu na svim biračkim mestima.

Prema preliminarnim rezultatima SNS je osvojila najveći broj glaosva, oko 30 hiljada, dok je lista aktulelnog gradonačelnika Šapca Nebojše Zelenovića “Šabac je naš” osvojila oko 19 hiljada glasova.

Trećeplasirana je lista “Novi tim za Šabac”, koji je dugogodišnji koalicini partner Nebojše Zelenovića, sa oko šest i po hiljade glasova.

Pravo glasa na ponovljenim izborima imaće oko 28 hiljada osoba.

Zelenović je, nakon izbora koji su održani 21. juna, podneo prigovore GIK-u zbog, kako je tvrdio, brojnih nepravilnosti koje su uočene na biračkim mestima.

"Prigovori koji smo podneli se odnose na nezakonito postupanje, u smislu formalne procedure na osnovu koje se otpočinju izbori i otvara biračko mesto. Do nepravilnosti je došlo u kontrolnim listićima i to na svim biračkim mestim. Takođe, na 26 biračkih mesta bilo je nezakonitog glasanja van biračkog mesta, zbog čega su podnete krivične prijave", rekao je tada za Radio Slobodna Evropa Zelenović.

Borba za vlast u Šapcu, jedinom opozicionom gradu u Srbiji, traje još od prethodnih lokalnih izbora 2016. godine, kada SNS, uprkos tome što je osvojila najviše glasova, nije mogla da formira koaliciju, te je ostala u opoziciji.

Gradska skupština ima 69 odbornika, a mandat joj traje četiri godine. Nebojša Zelenović je na mesto gradonačelnika Šapca došao 2014. godine.

Odnos između SNS-a i Zelenovića dodatno se zaoštrio nakon što je njegova stranka “Zajedno za Srbiju” pristupila opozicionom Savezu za Srbiju, a Zelenović postao jedan od lidera opozicije.

Međutim, Zelenović je, u martu ove godine, odlučio da napusti Savez za Srbiju, jer je doneo odluku da učestvuje na lokalnim izborima u Šapcu, nakon odluke Saveza da bojkotuje ovogodišnje izbore na svim nivoima.

Zelenović je javnosti postao poznat i jer je, zajedno sa predsednicima opština Čajetina i Paraćin, koji su takođe bili iz redova opozicije, pokrenuo raspravu pred Kongresom lokalnih i regionalnih vlasti Saveta Evrope i optužio republičku vlast Srbije i SNS da opstruišu rad lokalnih samouprava koje vode opozicione partije.

XS
SM
MD
LG