Dostupni linkovi

Stejt Department: Predlog optužnice za ratne zločine na Kosovu korak ka pravdi


Zgrada Stejt Deaprtmenta

Sjedinjene Američke Države (SAD) veruju da je podnošenje predloga optužnice za ratne zločine, koje je objavila kancelarija nezavisnog Specijalizovanog tužilaštva u Hagu - korak napred ka pravdi i procesu pomirenja na Zapadnom Balkanu, navodi se u saopštenju portparola Stejt departmenta 25. juna, javlja Glas Amerike.

SAD su pozvale Specijalizovana veća Kosova i nezavisnu kancelariju Specijalnog tužilaštva da se pridržavaju svog mandata i ocenile da je iza ove objave proces koji traje 20 godina.

Ovaj korak je neophodan da bi se unapredila vladavina prava i dobila pravda za žrtve na Kosovu, a zemlja se odmakla od ovog strašnog perioda i pridružila evro-atlantskoj zajednici, zaključuje se u saopštenju.

Kancelarija specijalizovanog tužioca saopštila da je u sredu, 24. aprila, poslala Specijalizovanim komorama Kosova, sa sedištem u Hagu, optužnicu sa deset tačaka na ispitivanje, a u kojoj su predsednik Kosova Hašim Tači, predsedavajući Demokratske stranke Kosova Kadri Veselji i ostali, optuženi za niz zločina protiv čovečnosti i ratnih zločina, uključujući ubistva, progon i mučenja.

Nakon objavljivanja optužnice, Tači i premijer Kosova Avdulah Hoti, koji su trebali da budu deo delegacije na sastanku sa Srbijom u Beloj kući, otkazali su svoj put u Vašington.

Sastanak predstavnika Srbije i Kosova u Beloj kući inicirao je specijalni predstavnik predsednika SAD Ričard Grenel (Richard Grenell), a glavne teme su trebale biti rešavanje ekonomskih problema, uklanjanje trgovinskih prepreka, slobodno kretanje ljudi i robe te investicije u regionalnoj infrastrukturi.

XS
SM
MD
LG