Dostupni linkovi

Tači prekinuo putovanje ka Vašingtonu


Hashim Thaci
Hashim Thaci

Kancelarija predsednika Kosova Hašima Tačija (Hashim Thaci) potvrdila je da je prekinuo putovanje ka Vašingtonu gde je u subotu, 27. juna, trebalo da se sastane sa čelnicima Srbije, uz posredovanje SAD.

U saopštenju je navedeno da je to usledilo "posle javno objavljenog saopštenja Kancelarije specijalizovanog tužioca u vezi sa pokretanja optužnice", između ostalih, i protiv samog Tačija.

"Što se tiče otkazivanja zvanične posete SAD, Kancelarija predsednika Republike Republike Kosova već je obavestila Belu kuću", dodaje se u saopštenju za javnost.

Prethodno, Ričard Grenel (Richard Grenell), specijalni izvestilac predsednika SAD za dijalog sa Srbijom, objavio je da je Tači otkazao odlazak na sastanak u Belu kuću.

"Predsednik Kosova nas je upravo informisao da otkazuje svoj dolazak u Vašington, nakon saopštenja iz kancelarije Specijalizovanog tužilaštva. Poštujem njegovu odluku da ne učestvuje u diskusijama dok se ne reše pravna pitanja tih navoda", napisao je Grenel na Tviteru.

Specijalizovano tužilaštvo u Hagu je 24. aprila Specijalizovanom većima Kosova podnelo na ispitivanje optužnicu protiv Hašima Tačija, Kadrija Veseljija (Veseli), kao i drugih lica čija imena tužilaštvo nije želelo da objavi.

Uz navode da je reč o optužnici od deset tačaka precizira se da se terete „za niz zločina protiv čovečnosti i ratnih zločina, uključujući ubistvo, prisilno nestajanje lica, progon i mučenje“.

U optužnici se navodi da Hačim Tači, Kadri Veselji i drugi osumnjičeni iz optužnice snose krivičnu odgovornost za skoro 100 ubistava.

XS
SM
MD
LG