Dostupni linkovi

Lajčak specijalni predstavnik EU za Zapadni Balkan


Miroslav Lajčak je potvrđen za specijalnog predstavnika Evropske unije za dijalog između Srbije i Kosova te Zapadni Balkan.

Njegovo imenovanje je potvrđeno takozvanom pisanom procedurom, koja se u poslednjim nedeljama vrlo često koristi za donošenje odluka na nivou EU, zbog izolacije u kojoj se nalazi Stari kontinent i nemogućnosti da predstavnici država članica budu fizički prisutni sastancima.

Kako se saznaje, specijalni predstavnik za dijalog između Srbije i Kosova te Zapadni Balkan će, bez obzira na naziv njegove pozicije, najveći deo angažovanja usredsrediti na normalizaciju odnosa između Prištine i Beograda.

Promocija mira, dobrosusedskih odnosa i vladavine prava u regionu, odnosno onaj deo koji se odnosi na ceo Zapadni Balkan, prema izvorima EU, biće Lajčakova dopunska aktivnost.

Kako su diplomatski izvori objasnili za Radio Slobodna Evropa, veće fokusiranje na dijalog u opisu mandata je rezultat insistiranja nekih zemalja članica koje su stajališta da ovo, kako ga nazivaju, “goruće pitanje” zaslužuje najveću pažnju budućeg specijalnog predstavnika EU.

Miroslav Lajčak će preuzeti dužnost 1. aprila, a prema opisu mandata, njegovo sedište će mu biti u Briselu. Njegovo fizičko prisustvo u evropskoj prestonici od prvog dana nove funkcije će najverovatnije biti nemoguće, zbog izolacije u kojoj se nalazi Evropa.

Lajčak je načelno imenovan na mandat od godinu dana, koji završava 31. marta 2021. godine. EU je za njegov kabinet odvojila 1,2 miliona eura.

Njegovo imenovanje je predložio visoki EU predstavnik za zajedničku spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borelj (Josep Borrell).

Lajčak i Borelj su prethodno obavljali funkciju šefa diplomatije u svojim državama, odnosno Španije i Slovačke. Obe države pripadaju grupi od pet zemalja EU koje nisu priznale nezavisnost Kosova.

Odlazeći slovački šef diplomatije Miroslav Lajčak ima bogato iskustvo u regionu. On je bio slovački ambasador u Srbiji i Crnoj Gori, potom je imenovan za evropskog izaslanika za referendum o crnogorskoj nezavisnosti te je bio na funkciji visokog međunarodnog predstavnika u Bosni i Hercegovini. Govori tečno bosanski, srpski i hrvatski jezik.

XS
SM
MD
LG