Dostupni linkovi

Venecijanska komisija: Moguće promjene vlasništva nad crkvama u Crnoj Gori


Cetinjski manastir, fotoarhiv
Cetinjski manastir, fotoarhiv

Venecijanska komisija nije osporila namjeru Vlade Crne Gore da preuzme vlasništvo nad vjerskim objektima u Crnoj Gori, ali je preporučila niz izmjena u nacrtu Zakona o slobodi vjeroispovjesti u odnosu na imovinu vjerskih zajednica. Ključno je da se vlasništvo nad vjerskim objektima može promjeniti nakon konačne upravne ili sudske odluke.

U mišljenju Venecijanske komisije koje je objavljeno 24. juna kasno popodne, pravni eksperti su naveli da nacrt Zakona treba da pruži dodatne detalje, objašnjenja i proceduru kojima bi se zadovoljio Protokol Evropske konvencije o ljudskim pravima koji se odnosi na zaštitu imovine.

Podsjetimo, Vlada Crne Gore je u nacrtu Zakona o slobodi vjeroispovjesti, članovima 62. i 63. predvidjela da će državna svojina postati svi vjerski objekti i zemljište, ukoliko vjerske zajednice ne mogu da dokažu da imaju pravo svojine. To se odnosi na vjerske objekte koji su izgrađeni do 1. decembra 1918. godine, a koji su građeni ili pribavljeni iz javnih prihoda države. Način sprovođenja ove odredbe se propisuje kroz sljedeći član 63. u kome se kaže da: "Organ uprave nadležan za poslove imovine dužan je da, u roku od godinu dana od dana stupanja na snagu ovog zakona, utvrdi vjerske objekte i zemljište koji su, u smislu člana 62 ovog zakona, državna svojina, izvrši njihov popis i podnese zahtjev za upis prava državne svojine na tim nepokretnostima u katastar nepokretnosti."

Venecijanska komisija je zaključila da u članu 63. treba eksplicitno navesti pravo određene vjerske zajednice da bude obavještena i da učestvuje u upravnom postupku, čim nadležni organ podnese zahtjev za promjenu vlasništva nad vjerskom imovinom u korist države.

"Registracija državnih vlasničkih prava treba da se vrši samo nakon konačne upravne ili sudske odluke", navodi se između ostalog u mišljenju Venecijanske komisije i dodaje da "nacrtom Zakona treba jasno navesti da promjena vlasništva nad vjerskom imovinom neće automatski uticati na već postojeće pravo na korišćenje takve imovine".

Takođe se u mišljenju Venecijanske komisije naglašava da država ima pravo da nametne stroge uslove na korišćenje imovine kako bi zaštitila kulturnu baštinu.

Odmah nakon objavljivanja mišljenja Venecijanske komisije, Vlada Crne Gore je saopštila da to mišljenje smatra "veoma pozitivnim jer je sa najviše evropske stručne adrese nedvosmisleno potvrđeno pravo Crne Gore da zaštiti imovinu i kulturno blago koje pripada svim građanima". Vlada navodi da je njeno pravno obrazloženje integralno uvršteno u mišljenje Venecijanske komisije.

"Zbog toga, želimo još jednom da razuvjerimo predstavnike MCP i sve one koje je agresivna kampanja protiv Predloga zakona o slobodi vjeroispovijesti navela na pogrešan zaključak – nema i ne može biti govora o bilo kakvoj namjeri Vlade da jednostrano preknjižava ili oduzima crkve – ako postoji bilo kakav imovinski spor u pogledu vjerskih objekata, on će biti rješavan primjenom važećih zakona, kao i u slučaju svih drugih imovinskih sporova", saopšteno je iz Vlade Crne Gore.

Oglasio se koordinator Pravnog savjeta mitropolije Srpske pravoslavne crkve u Crnoj Gori, Velibor Džomić koji je za Radio Svetigoru kazao da su netačna uvjeravanja predstavnika crnogorske vlasti da je Venecijanska komisija dala pozitivno mišljenje o predlogu zakona.

"U vezi odredbe o crkvenoj imovini pokazalo se da smo istinu zborili kada smo rekli da nema saglasnosti VK za jednostrano preknjižavanje imovine crkava i vjerskih zajednica. Ta intencija nije dobila prolaz. To je moguće, samo nakon završene upravno-sudske procedure, upravno-pravne procedure, u slučajevima kada negdje nije završen državni premjer", rekao je.

Zakon o slobodi vjeroispovjesti izazvao je oštar sukob između Vlade Crne Gore sa jedne i Srpske pravoslavne crkve i države Srbije sa druge strane. Nakon što je Venecijanska komisija okončala analizu nacrta Zakona, crnogorska Vlada je saopštila: "Venecijanska komisija je u svom mišljenju jasno podržala predložena zakonska rješenja o zaštiti imovine i kulturnog nasljeđa koje pripada svim građanima Crne Gore". Na to saopštenje je reagovala Mitropolija crnogorsko primorska Srpske crkve sa tvrdnjom da "Venecijanska komisija nije podržala jednostrano preknjižavanje crkvene imovine i da nije tačno da je pozitivno ocijenila Prijedlog zakona o slobodi vjeroispovijesti".

Iz Mitropolije crnogorsko primorske je tokom vikenda izdato par saopštenja u kojima se eksplicitno tvrdi da Vlada zakonom besprizorno atakuje na hramove i imovinu Cetinjske Mitropolije i tvrde da ne postoje dokazi da je crkvena imovina bila u vlasništvu države do 1918. godine. I zvanična Srbija je zainteresovana za status i imovinu Srpske pravoslavne crkve u Crnoj Gori, pa je izdato više saopštenja u kojima se oštro napada crnogorska vlast i optužuje za pokušaj otimanja imovine.

Medijski 'juriš' iz Srbije protiv crnogorskog zakona o crkvama
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:02:19 0:00

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG