Dostupni linkovi

Marković: Predložili smo obustavu primjene Zakona, Amfilohije odgovorio nastavkom litija


Premijer Crne Gore Duško Marković
Premijer Crne Gore Duško Marković

Premijer Crne Gore Duško Marković saopštio je da su on i crnogorski predsjednik Milo Đukanović imali sastanak sa mitropolitom crnogorsko-primorskim Srpske pravoslavne crkve (SPC) Amfilohijem i predložili obustavu primjene Zakona o slobodi vjeroispovijesti do izjašnjenja Ustavnog suda i Evropskog suda za ljudska prava ali da je mitropolit, uprkos tome, pozvao na nastavak litija "a SPC nastavila kršenje zakona u svakoj prilici".

"To se tumači kao nastavak nerazumijevanja i konfrontacija koje u Vladi ne želimo, jer one predstavljaju smetnju našem građanskom skladu i prosperitetu", poručio je Marković u obraćanju javnosti.

Iz Episkopskog savjeta SPC u Crnoj Gori juče su (11. jun) saopštili da je prošao mjesec otkad čekaju odgovor premijera Markovića na mitropolitov poziv da se pregovori nastave nakon ublažavanja zdravstvenih mjera početkom maja ove godine, ali da odgovor još nisu dobili.

Prema riječima Markovića, SPC je ponuđen i nastavak započetih pregovora na ekspertskom nivou za sledeću sedmicu.

"To su sve činjenice i istina koje građani i vjernici ovih dana nijesu mogli čuti od crkvenih velikodostojnika", ukazuje Marković.

U Vladi su, kako ističe, otvoreni za dijalog i traženje rješenja, "ali ne za ucjene i pritiske".

"A dok se do toga ne dođe, zakoni će važiti za sve u Crnoj Gori, pa i za SPC i njene vjernike", poručio je Marković.

Dodaje da najavljene litije moraju biti organizovane na način koji podrazumijeva primjenu epidemioloških mjera i preporuka, uz istovremeno poštovanje zdravlja i života svih građana, u duhu jednake primjene zakona, što je standard koji obavezuje svakog pojedinca i svaki kolektivitet.

SPC je u četvrtak veče (11. jun) i formalno objavila da nastavlja sa protestima protiv Zakona o slobodi vjeroispovijesti, odnosno da se od nedjelje (14. jun) obnavljaju litije, uprkos zabrani javnog okupljanja više od 200 osoba zbog epidemiološkog rizika, koje će krenuti iz svih hramova u Crnoj Gori.

Mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije je sveštenicima i vjernicima ispred hrama Hristovog vaskrsenja u Podgorici poručio da ne glasaju za aktuelnu vlast koja je usvojila sporni Zakon o slobodi vjeroispovijesti.

"Ukoliko ne promijene Zakon, onaj ko u Boga vjeruje i za koga su crkve svetinje, za takvu bezbožnu vlast nemoj da glasa. Crnogorci nikad takvu vlast nijesu glasali bez iz straha, ali straha nema više", poručio je Amfilohije.

Osnovni spor između države i crkve i povod zbog kojeg SPC namjerava da revitalizuje litije je Zakon o slobodi vjeroispovijesti, usvojen 27. decembra prošle godine u crnogorskom parlamentu, a koji, prema tumačenju crkve, treba da posluži vlastima da preuzmu crkvenu imovinu.

Litija SPC u Podgorici: 'Ovo je prava Crna Gora'
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:33 0:00

Protestne litije, koje su tim povodom počele početkom godine, u martu je prekinula epidemija COVID-19, a prekinuti su i pregovori započeti 11. marta između ekspertskih timova Vlade Crne Gore i Srpske pravoslavne crkve u Crnoj Gori.

Do obnavljanja pregovora nije došlo, iako je mitropolit Amfilohije 11. maja pismom pozvao premijera Duška Markovića da se "neodložno zakaže novi termin kako bi se nastavio ekspertski dijalog" o spornom zakonu.

Premijer Marković je 25. maja odgovorio da će se potruditi da do sastanka dođe što prije i "čim se steknu uslovi”, naglasivši da razgovori mogu da se održe kada se stvori ambijent spremnosti za dijalog a ne, kako je rekao, putem ucjena.

Zakon o slobodi vjeroispovijesti, koji je usvojen u Skupštini Crne Gore 27. decembra 2019. godine, propisuje da vjerske zajednice moraju da dokažu vlasništvo nad crkvenom imovinom u Crnoj Gori koja je sagrađena do 1918. godine. U suprotnom, ta imovina će se smatrati državnom.

SPC je ovaj zakon ocijenila kao pokušaj otimanja imovine od strane države.

XS
SM
MD
LG