Dostupni linkovi

Predsednik Kine pisao Vučiću


Ambasadorka Narodne Republike Kine u Srbiji Čen Bo, uručila je predsedniku Aleksandaru Vučiću pismo predsednika Kine Si Đinpinga, saopšteno je iz Vučićevog kabineta.

Kako se navodi, Si Đinping je u pismu naveo da su „Kina i Srbija dosledne u međusobnom razumevanju i međusobnoj podršci u pitanjima od vitalnih interesa i ozbiljnih briga“.

„Čvrsto međusobno političko poverenje udarilo je čvrst temelj za sveobuhvatno strateško partnerstvo između Kine i Srbije. Nedavno smo telefonom razgovarali o saradnji u borbi protiv COVID-19. Naše dve zemlje se međusobno podržavaju i zajedno se bore protiv epidemije, čime su još jednom na delu pokazale bratstvo i prijateljstvo“, navodi se u tekstu pisma koje je objavljeno na sajtu predsednika Srbije.

Dodaje se da se „Kina i Srbija zalažu za nezavisnu i samostalnu politiku, kao i za odlučno očuvanje suvereniteta i nacionalne bezbednosti, i protive se mešanju sa strane“.

„Poklanjam veliku pažnju razvoju kinesko-srpskih odnosa i spreman sam da, zajedno sa Vama, ulažem napore za neprekidno produbljivanje bilateralnih prijateljskih odnosa i saradnje u različitim oblastima, kao i u očuvanje međunarodnog prava i pravde, kako bismo dali svoj aktivan doprinos izgradnji zajedničke sudbine čovečanstva“, navodi se u pismu predsednika Sija, saopšteno je iz predsedništva Srbije.

Srbija se od početka zdravstvene krize u velikoj meri oslonila na Kinu i državni zvaničnici su u javnim obraćanjima veličali veze dve zemlje, što je bio i povod kritika pojedinih evropskih zvaničnika.

Ipak, i predsednik Vučić i predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić, rekla je da punopravno članstvo u Evropskoj uniji (EU) ostaje strateški cilj Srbije, kao i da je da je EU najznačajniji donator u Srbiji u borbi protiv bolesti COVID-19.

XS
SM
MD
LG