Dostupni linkovi

Dačić: Laž da se Srbija okreće Kini


Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić
Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić, izjavio je da su "gluposti i laži“ da se Srbija okreće Kini.

„Kina je uputila pomoć u preko 100 zemalja, a mi smo pomoć od Kine dobili kada nismo mogli nigde drugo. Put Srbije je jasan, a to je EU, a Kina je prijatelj, kao i mnoge druge zemlje", rekao je Dačić odgovarajući na pitanje novinara iz Austrije da li će pomoć koju je u Beograd uputila Razvojna agencija te zemlje, ostati upamćena kao i ona koja u Srbiji dolazi iz Kine.

Dačić je odgovorio i da „neki u Evropi sad pričaju da se Srbija okreće Kini“, što su, kako se izrazio, gluposti. Dačić je istom prilikom rekao i da je robna razmena Austrije sa Kinom mnogostruko veća nego što je između Srbije i Kine.

„Vama sad smeta i to malo što radimo sa Kinom“, rekao je Dačić i ukazao da u vreme početka pandemije nigde drugo nisu mogli da se dobiju ni kupe respiratori nego u Kini, koja je, kako je naveo, poslala, jer je to mogla.

„To nema veze sa politikom“, izajvio je Dačić.

Srbija se od početka zdravstvene krize u velikoj meri oslonila na Kinu i državni zvaničnici su u javnim obraćanjima veličali veze dve zemlje, što je bio i povod kritika pojedinih evropskih zvaničnika.

Tako je visoki predstavnik Evropske unije (EU) za zajedničku spoljnu politiku i bezbednost, Žozep Borelj (Josep Borell) 20. aprila upozorio na "borbu narativa” u kojoj se, kako smatra, pomoć koja se pruža zemljama Zapadnog Balkana, ne uzima u obzir.

"Ako pogledate šta se dešava na ulicama Beograda, videćete lepe bilborde sa slikama sa predsednikom Sijem iz Kine, u kojima se kaže: ‘Hvala brate Si, pomogao si nam’. To je čudno jer nisam video nijedan bilbord na kome se zahvaljuje nama (EU)", rekao je tom prilikom Borel.

Evropska unija odobrila je Srbiji 20. marta 7,5 miliona evra bespovratnih sredstava za borbu protiv korona virusa. Iz tih sredstava finansirano je i deset letova teretnih aviona sa medicinskim uređajima i opremom za Srbiju. Nekoliko dana kasnije, 25. marta, EU objavila je i paket pomoći vredan 93 miliona evra.

XS
SM
MD
LG