Dostupni linkovi

Brnabić: Punopravno članstvo u EU ostaje strateški cilj Srbije


Zastave EU i Srbije ispred zgrade Vlade Srbije u Beogradu
Zastave EU i Srbije ispred zgrade Vlade Srbije u Beogradu

„Punopravno članstvo u Evropskoj uniji (EU) ostaje strateški cilj Srbije“, izjavila je predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić u Beogradu, tokom obeležavanja Dana Evrope i 70 godina od Šumanove deklaracije u organizaciji Delegacije EU u Srbiji.


Ona je istakla da je EU najznačajniji donator u Srbiji u borbi protiv bolesti COVID-19, kao i da je EU jačala zdravstveni sistem Srbije u protekle dve decenije. „Vlada i građani Srbije znaju da je EU integralni činilac uspeha Srbije u borbi protiv korona virusa i znaju to da cene“, rekla je Brnabić na svečanosti u botaničkoj bašti Jevremovac u centru Beograda.

„U ovakvim vremenima važno je da se slave mir i zajedništvo“, rekla je predsednica Vlade Srbije. „Neprijatelj je drugačiji, ali su žrtve devastirajuće – ljudi gube živote, posao, nadu, sigurnost... Odgovaramo zajedništvom i solidarnošću. Zato je Srbija donirala dva miliona evra za zajedničku borbu protiv COVID-19 i poslala avione sa medicinskom pomoći u Italiju i zato se trudila da pomogne svima u regionu, ostavljajući naše razlike po strani“, rekla je Brnabić.

„Kriza će redefinisati budućnost i normalnost i dan posle krize neće biti isti kao dan pre, ali strateški prioritet Srbije ostaje punopravno članstvo u EU“, poručila je predsednica Vlade Srbije.

Fabrici: EU na Zapadnom Balkanu i u Srbiji pokazala solidarnost kao nigde drugde

Šef Delegacije EU u Srbiji Sem Fabrici poručio je da „bez obzira na teškoće, pouka iz Šumanove deklaracije mora da nastavi da inspiriše“ ističući solidarnost, jedinstvo i poštovanje ljudskih prava.

„Pretnja COVID-19 stavila je Evropu u neviđeno tešku situaciju u kojoj je preko 120 hiljada izgubilo živote, milioni bili zatvoreni u kućama, milioni su se suočili sa rizikom gubitka posla… Uspeli smo da ’izađemo na crtu’ izazovu, obezbeđen je nesmetan protok hrane i medicinskih materijala, pomogli smo da se sačuvaju biznisi“, rekao je Fabrici.

Fabrici je poručio i da je na Zapadnom Balkanu i u Srbiji EU pokazala solidarnost kao nigde drugde. „Pre nekoliko dana potvrđeno je 3,3 milijardi evra pomoći“, podsetio je Fabrici dodavši da mu je drago da vidi da i Srbija učestvuje u solidarnosti.

Povodom 70 godiona Evrope, Fabrici je rekao da je potpisivanje Šumanove deklaracije značilo „obećanje da će rat biti nezamisliv i nemoguć“.

Ministarka Joksimović: Srbija želi da bude deo ujedinjene Evrope

Ministarka za evropske integracije Srbije Jadranka Joksimović čestitala je Dan Evrope navodeći da Srbija želi da bude deo ujedinjene Evrope, saopštilo je njeno ministarstvo.

Ministarka je rekla da se danas obeležava uspeh stvaranja EU i da Srbija želi da bude deo ujedinjene Evrope, "ujedinjene u razlikama, fleksibilne u nalaženju zajedničkih odgovora, ravnomerno ekonomski razvijene, združeno otporne na različite krize, solidarno odgovorne u svojoj celini i svim svojim delovima".

"Uverena sam da će EU u narednim decenijama temeljiti ukupan razvoj kontinenta na solidarnosti, održivom razvoju, zaštiti životne sredine, digitalnoj ekonomiji, povezanosti i međusobnom uvažavanju i poštovanju", rekla je ministarka, saopštilo je njeno ministarstvo.

Šumanova deklaracija koju su potpisale Francuska i Nemačka predstavlja inicijalni dokument čijim se potpisivanjem započinju prvi koraci saradnje evropskih država u postratnom periodu, a glavni zagovornik ove ideje bio je Robert Šuman, tadašnji ministar spoljnih poslova Francuske.

XS
SM
MD
LG