Dostupni linkovi

Zaštitnik građana pita REM da li se poštuje zabrana Vučićevog spota


Aleksandar Vučić, lider SNS na online skupu u predizbrnoj kampanji
Aleksandar Vučić, lider SNS na online skupu u predizbrnoj kampanji

Zaštitnik građana Srbije tražio je od Regulatornog tela za elektronske medije (REM) da ga obavesti da li su emiteri postupili u skladu sa odlukom REM-a od 1. juna da zabrani predizborni spot Srpske napredne stranke (SNS).

U tom spotu predsednik SNS i predsednik Srbije Aleksandar Vučić priča s devojčicom, a Zaštitnik građana je zbog tog spota sproveo postupak kontrole nad radom REM-a.

U saopštenju Zaštitnika građana navodi se da je ta institucija, nakon izjašnjenja REM-a o postupku kontrole, poslala Regulatornom telu dodatna pitanja, među kojima je da li su emiteri sproveli zabranu - kako od njenog objavljivanja do formalnog uručenja emiterima, tako i nakon zabrane.

Zaštitnik građana je tražio da ga REM obavesti i da li je utvrđivao "da li su emiteri obratili posebnu pažnju koja je potrebna u slučaju učestvovanja maloletnika u programu", navodi se u saopštenju.

Kako je Zaštitnik saopštio, ta obaveza emitera je predviđena Zakonom o elektronskim medijima i Pravilnikom o zaštiti prava maloletnika u oblasti pružanja medijskih usluga.

Takođe, Zaštitnik građana je tražio da ga REM obavesti i da li je preduzeo mere prema pružaocima medijskih usluga i ukoliko jeste, koje mere su preduzete.

Shodno Zakonu o zaštitniku građana, REM ima 15 dana da odgovori na njegov zahtev.

Inače, nakon što je predizborni spot Srpske napredne stranke emitovan 29. maja, televizija N1 je dan kasnije iz svog sedišta u Luksemburgu uputila pismo REM-u sa zahtevom da hitno da svoje tumačenje pravilnika u vezi sa spotom Aleksandra Vučića sa detetom.

Pojedine opozicione stranke i nevladine organizacije koje se bave pravima deteta zatražile su od REM-a da zabrani spot.

Odluci REM-a da zabrani spot prethodilo je i saopštenje Zaštitnika građana da pokreće postupak nadzora nad tom institucijom, a odluka REM-a doneta je na sednici Saveta tog tela 1. juna.

„U navedenoj političkoj oglasnoj poruci predsednik Srbije Aleksandar Vučić razgovara sa devojčicom, uzrasta od oko 4 - 5 godina, koja se igra vozićem, kockama i drugim igračkama, što je u suprotnosti sa Pravilnikom o zaštiti maloletnika u oblasti pružanja medijskih usluga“, naveo je REM u saopštenju objavljenom nakon sednice.

Izbori u Srbiji zakazani su za 21.jun.

XS
SM
MD
LG