Dostupni linkovi

Cvejić: REM pokrenuo postupak protiv TV Pink


Protest opozicije ispred zgrade REM-a u Beogradu u aprilu 2019. godine
Protest opozicije ispred zgrade REM-a u Beogradu u aprilu 2019. godine

Savet Regulatornog tela za elektronske medije (REM), 12. maja, doneo je odluku da se pokrene postupak protiv Televizije Pink zbog zagovaranja tretmana krvi ozonom u njenim informativnim emisijama, rekao je za Radio Slobodna Evropa (RSE) jedan od članova REM-a Slobodan Cvejić.

"Na prvoj redovnoj sednici trebalo bi da druga strana bude saslušana, da iznese svoje odgovore i argumente. Nakon toga Savet će imati diskusiju i doneti odluku", naveo je Cvejić.

On je objasnio da se inicijativa može odbaciti ili se izreći jedna od četiri propisane mere: opomena, upozorenje, zabrana emitovanja programa ili oduzimanje dozvole pružaocu medijske usluge.

"Bile su dve prijave. Jedna Nezavisnog udruženja novinara Srbije zbog, kako je navelo, nadrilekarstva. Drugu inicijativu pokrenuli smo Judita Popović i ja, kao članovi Saveta, na osnovu onoga što reguliše REM svojim internim dokumentima. Članovi Saveta glasali su i odlučili da pokrenu postupak“, rekao je Slobodan Cvejić.

On je naveo da bi naredna sednica Saveta REM-a najverovatnije trebalo da bude održana 21. maja.

Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) saopštilo je 22. aprila da podnosi Regulatornoj agenciji za elektronske medije prijavu protiv Televizije Pink zbog, kako je navelo, nepoštovanja odredbi Zakona o elektronskim medijima i Pravilnika o zaštiti ljudskih prava u oblasti pružanja medijskih usluga.

“Ova televizija sa nacionalnom frekvencijom emitovala je priloge u kojima vlasnik Željko Mitrović promoviše alternativne vrste lekova i terapija koje nisu zvanično prihvaćene u Republici Srbiji, niti registrovane u Agenciji za lekove i medicinska sredstva. Mitrović u spornim prilozima tvrdi da je pronašao lek za bolest Kovid-19 i time širi lažnu nadu i obmanjuje građane”, saopštilo je tada Nezavisno udruženje novinara Srbije.

Vlasnik beogradske Televizije Pink o toj temi oglašavao se i na društvenim mrežama gde je, između ostalog, 17. aprila napisao i “Ja imam svoj put i nadam se da se niko zbog toga neće ljutiti. Preventivno sebi ozoniram krv”.

XS
SM
MD
LG