Dostupni linkovi

VSTV: Kritika pravosuđa legitimna, nezavisnost preduslov za vladavinu prava


"Kritika i propitivanje rada pravosuđa legitimno je pravo predstavnika zakonodavne i izvršne vlasti, kao i predstavnika političkih stranaka", navodi se u saopštenju Visokog sudskog i tužilačkog vijeća Bosne i Hercegovine (VSTV BiH) nakon sjednice održane 3. i 4. juna u Sarajevu.

Međutim, kako se navodi, sloboda izražavanja podliježe većem broju dozvoljenih ograničenja u koje spada i interes očuvanja autoriteta i nepristranosti pravosuđa.

“Sloboda izražavanja predstavlja jedan od suštinskih temelja demokratskog društva. U skladu sa tim i političko izražavanje uključuje sva pitanja koja se tiču društva uopšte”, piše u saopštenju.

Iz VSTV-a BiH podsjećaju da je nezavisnost pravosuđa preduslov za vladavinu prava i osnovna garancija pravednog suđenja te da "političari moraju imati odgovornost za javno izgovorenu riječ, te posjedovati svijest da izrečenim stavovima mogu podstaći govor mržnje, koji u našem društvu postaje sve više legitiman oblik komunikacije".

Izjave i saopštenja visokih političkih zvaničnika, date povodom rada Tužilaštva Bosne i Hercegovine u predmetu vezanom za nabavku respiratora, navode u saopštenju VSTV-a, predstavljaju neprimjeren i neprihvatljiv pritisak na pravosudni sistem i ugrožavanje integriteta tužilačkog sistema.

“Posebno su zabrinjavajuće i neprihvatljive uvrede i omalovažavanja upućena glavnog tužiteljici i postupajućim tužiocima Tužilaštva Bosne i Hercegovine” - navodi se u saopštenju iz VSTV-a.

Istovremeno, iz VSTV-a BiH upozoravaju "da neprihvatljive izjave, koje su neposredni povod ovog saopštenja, nisu izolovan slučaj, već višegodišnja praksa predstavnika mnogih političkih partija i nosilaca javne vlasti".

U saopštenju iz Visokog sudskog i tužilačkog vijeća navode da “takve neuravnotežene kritike koje upućuju političari neodgovorne su i mogu uzrokovati ozbiljne probleme” te da se na taj način može “dodatno i nepotrebno ugroziti povjerenje javnosti u pravosuđe koje je trenutno na nezadovoljavajućem nivou, te dovesti do napada na ustavnu ravnotežu demokratske države”.

To, kako iz navode iz VSTV-a, ne znači kako nisu svjesni određenih manjkavosti i opravdanih kritika pravosudnog sistema, te da zato očekuju od tužilaca “da pravilno istraže i pokrenu postupke pred nadležnim sudovima u slučajevima bilo kakvih sumnji o zloupotrebama sredstava u procesu javnih nabavki, uključujući i onih za vrijeme aktuelne pandemije, kao i sve navode o korupciji uopšte".

VSTV BiH dijeli mišljenje da je u javnim nabavkama ključ za efikasnu i transparentnu javnu potrošnju, te poziva zakonodavnu vlast da unaprijede propise o javnim nabavkama, dok od tužilačkog sistema očekuje maksimalno intenziviranje rada na predmetima korupcije i organizovanog kriminala, koji mora imati vidljive rezultate i napredak.

XS
SM
MD
LG