Dostupni linkovi

Putin najavio glasanje o ustavnim promjenama 1. jula


Ruski predsjednik Vladimir Putin
Ruski predsjednik Vladimir Putin

Ruski predsjednik Vladimir Putin najavio je da će Rusi 1. jula glasati o ustavnim promjenama koje bi mu mogle omogućiti da ostane na vlasti do 2036. godine.

Ranije zakazano glasanje 22. aprila za izmjene koje je već odobrio Ustavni sud Rusije odgođeno je zbog pandemije COVID-19.

Prema postojećem ustavu ove zemlje, nakon što mu istekne ovaj predsjednički mandat 2024. godine, Putin ne bi mogao da se ponovo kandiduje.

Međutim, tokom svog obraćanja parlamentu 15. januara, ruski predsjednik Vladimir Putin neočekivano je najavio niz ustavnih izmjena.

Pročitajte:

On je također u izlaganju pred parlamentom rekao da nema potrebe za 'novim' ustavom, ali da bi ustav iz 1993. godine trebao biti izmijenjen na takav način koji bi parlamentu omogućio pravo da odobri ministre, nominuje premijere i zamjenike koje bi predsjednik bio obavezan da potvrdi. No također je rekao da bi ipak zadržao snažan predsjednički sistem u zemlji kao i da bi za izmjenu amandmana bilo potrebno održavanje referenduma.

Prijedlozi izmjene ustava uključuju smanjenje ovlasti predsjednika i pojačavanje ovlasti premijera, što potiče nagađanja da Putin možda traži povratak na funkciju premijera koju je već obavljao od 2008. do 2012. godine.

Ruski ustavni sud ocijenio je 16. marta da je zakon o ustavnim amandmanima, koji omogućava aktuelnom predsjedniku Vladimiru Putinu da ostane na vlasti još 16 godina, u skladu sa ruskim ustavom.

XS
SM
MD
LG