Dostupni linkovi

Vučić: Srbija ostaje na evropskom putu, ali neće ići protiv saveznika


Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da Srbija ostaje na evropskom putu, ali da "neće ići protiv saveznika i onih koji su pomagali tokom pandemije".

"Držaćemo se svoje slobode i nezavisnosti, radićemo i sa Kinom i sa Rusijom", rekao je Vučić na otvaranju panela "Svet posle korone" u okviru inicijative Beogradski strateški dijalog.

"Radimo sve što je moguće da osnažimo naš evropski put, bez obzira što to više ne zavisi samo od nas, ni od reformi i svega drugog, zavisi od stanja u Evropskoj uniji plus sve ovo što mi moramo da uradimo. Ali moramo da snažimo naše odnose i sa Sjedinjenim Američkim Državama, sa Kinom koja nam se pokazala kao iskreni prijatelj u prethodnom periodu, i sa Rusijom od koje smo uvek imali podršku po pitanju očuvanja naše teritorijalne celovitosti i integriteta", izjavio je Vučić.

Vučić je rekao da je za Srbiju važno da "dobro razume" šta se zbiva u svetu, jer se stvari menjaju "dramatičnom brzinom".

Dodao je i da iz krize izazvane pandemijom dve sile izlaze kao snažne: Nemačka i Kina.

Govoreći o Kosovu, Vučić je rekao da "svi misle da imaju pravo da govore o rešenju".

"Nema ko nam nije očitao bukvicu ili lekciju po pitanju potencijalnog i mogućeg rešavanja 'kosovskog čvora'. Jer svako od njih je valjda zainteresovaniji od Srba i Albanaca, svako od njih misli da ima više prava, svako od njih misli da smo mi neki nedozreli ljudi kojima oni treba da objasne kakvo rešenje treba da bude", rekao je Vučić.

Prema Vučićevim rečima, Srbija će raditi na snaženju svoje tržišne pozicije i daljem jačanju privrede i privrednog uticaja u regionu, i da na taj način može da pomogne i "Srbima koji živi van granica Srbije".

Brnabić: Beskonačna zahvalnost Kini

Premijerka Srbije Ana Brnabić je rekla da je njoj bilo "začuđujuće kojom brzinom su članice Evropske unije zatvorile granice".

"Nije novost da smo mi bili donekle pogođeni, više emotivno nego materijalno, odlukom da se zatvore granice EU u smislu izvoza medicinske i zaštitne opreme. Nije to bilo formalno-pravno zatvaranje, jeste bilo (uvoz) uz odobrenje, ali dobiti u tom trenutku bilo je više nego jasno da je nemoguće. To je bio signal koji će se čuti još neko vreme na ovim prostorima", rekla je Brnabić na panelu "Geopolitičke posledice COVID-19".

Premijerka je rekla da ponavlja "beskonačnu zahvalnost" Kini koja je "u ključnom trenutku poslala ogromnu pomoć i podršku i u opremi".

"Beskonačna zahvalnost Kini koja je poslala ogromnu pomoć i podršku i što su kineske kompanije nas tretirale kao prioritetne kupce. Ogromna podrška u zaštitnoj opremi i možda najvažnija podrška u timu medicinskih stručnjaka koji su jako brzo sleteli u Beograd. Kina je u tome bila izuzetno efikasna", rekla je Brnabić.

Uz premijerku Srbije na panelu su učestvovali i ambasadori Kine i Rusije u Beogradu, Čen Bo i Aleksandar Bocan-Harčenko.

Infografika - Kako građani Srbije gledaju na Rusiju?
Infografika - Kako građani Srbije gledaju na Rusiju?

XS
SM
MD
LG