Dostupni linkovi

Palmer očekuje nastavak dijaloga odmah nakon rešenja krize na Kosovu


Metju Palmer, specijalni predstavnik američkog državnog sekretara za Zapadni Balkan. Na slici sa američkom ambasadorkom u Severnoj Makedoniji Kejt Brns (Kate Byrnes)
Metju Palmer, specijalni predstavnik američkog državnog sekretara za Zapadni Balkan. Na slici sa američkom ambasadorkom u Severnoj Makedoniji Kejt Brns (Kate Byrnes)

Zvanični Vašington očekuje da se Beograd i Priština vrate dijalogu, odmah nakon što se reše aktuelne političke okolnosti na Kosovu, izjavio je specijani predstavnik američkog državnog sekretara za Zapadni Balkan Metju Palmer (Mathew Palmer).

Govoreći na webinaru koji je organizovao German Marshal Fund (GMF), Palmer je naglasio da se Vašington ne meša u političke procese na Kosovu ali da želi da vidi da zemlja ima "osnaženu i odgovornu" vladu.

"SAD ne žele na bilo koji način uticati na taj proces. Ne želimo da biramo buduću vladu Kosova. Nemamo favorite, niti biramo strane", podvukao je Palmer i dodao:

"Ono što mi želimo da vidimo jeste proces zasnovan na Ustavu Kosova i pravnom okviru Kosova koji će proizvesti reprezentativnu vladu koja je spremna da se uključi u dijalog."

Politička kriza na Kosovu

Kosovo je u iščekivanju odluke Ustavnog suda o tome da li je dekret predsednika Kosova Hašima Tačija (Hashim Thaci) o Avdulahu Hotiju kao novom mandataru vlade u skladu sa Ustavom.

Ustavni sud Kosova bi do 29. maja trebalo da odluči da li je Tačijev dekret ustavan. Kosovska skupština je u martu izglasala nepoverenje vladi na čijem je čelu Aljbin Kurti (Albin), a Hoti je iz drugoplasirane izborne partije, Demokratskog Saveza Kosova (DSK).

Kurti je u više navrata izjavljivao kako je specijalni američki predstavnik za dijalog Ričard Grenel (Richard Grenell) bio uključen u rušenje njegove vlade.

Nastavak dijaloga nakon odluke Ustavnog Suda

Odnose između Srbije i Kosova Metju Palmer je kvalifikovao kao "teško postavljen izazovan problem" te je naveo da su takvi bili već duže vreme. On je naglasio da se nada da će se strane vratiti za pregovarački sto i ozbiljno razgovarati o putu ka normalizaciji odnosa.

"Nisam ovde da bih definisao šta bi to bilo. Ono na šta smo fokusirani je da pomognemo da Kosovo da stvori ekonomski prostor, kako bi se osiguralo da mladi ljudi shvate da mogu imati pozitivnu budućnost u zemlji", istakao je Palmer.

Uspešna priča u toku pandemije

Palmer je pozdravio spremnost Srbije i Kosova da sarađuju u toku krize zbog korona virusa.

On je podvukao činjenicu da su Kosovo i Srbija mogli da ostave po strani razlike i da sarađuju na pružanju prekogranične pomoći i premeštanju medicinskog osoblja i opreme.

"Ovo je ogroman uspeh za ceo region Zapadnog Balkana", rekao je Palmer.

Kako je Palmer nazvao kampanju lažnih vesti Kine i Rusije?

Palmer se osvrnuo i na kampanju dezinformacija koje su, kako je naveo, uzele maha naročito u roku pandemije COVID-19.

Prema Metju Palmeru, cilj ove kampanje je da se utiče na određena dešavanja u celom regionu Zapadnog Balkana.

Ja razumem vrednost javne diplomatije i aviona sa zastavama na repovima koji su sleteli u ranoj fazi krize za iskrcavanje kutija. Ponekad nije važno šta je u kutiji. Važna je samo vidljiva demonstracija podrške i pomoći
Metju Palmer, specijalni izvestilac američkog državnog sekretara za Zapadni Balkan

"I Rusija i Kina su pokazale da nemaju srama po ovom pitanju", rekao je Palmer, ocenivši da su u višegodišnjim naporima ove dve države uspele u kampanji dezinformisanja javnosti.

Problem po sebi, prema Palmerovom mišljenju, predstavlja izazov da države regiona budu u stanju da se suprotstave lažnoj zabludi i štetnoj naraciji.

Osvrćući se na, kako je rekao, "performans pomaganja" ovih zemalja na početku zdravstvene krize, Palmer je podvukao da se kasnije uspostavilo da se ne radi o pomoći već o komercijalnim sporazumima prikrivenim u obliku pomoći, ili o asistenciji sumnjivog kvaliteta.

"Razumem vrednost javne diplomatije i aviona sa zastavama koji su sleteli u ranoj fazi krize i iskrcavali kutije. Ponekad nije važno šta je u kutiji. Važna je samo vidljiva demonstracija podrške i pomoći", istakao je Palmer.

On je priznao da ima prostora za raspravu da pomoć iz SAD ili EU nije bila koliko je mogla i trebala biti, ali je i dodao da je sveukupna pomoć Vašingtona i Brisela daleko veća od podrške koju pružaju Kina ili Rusija.

U tom smislu, naglasio je da je na zemljama koje su primile pomoć SAD ili EU da objasne i naglase u javnosti podatke o količini pomoći koje su primile.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG