Dostupni linkovi

Zukić za RSE nakon što je proglašen nepoželjnim u SAD-u: Zatečen sam


Amir Zukić
Amir Zukić

Nakon što ga je američki državni sekretar Mike Pompeo (Mike Pompeo) proglasio nepoželjnim u Sjedinjenim Američkim Državama zbog koruptivnih djela, bivši generalni sekretar Stranke demokratske akcije (SDA) Amir Zukić za Radio Slobodna Evropa (RSE) kaže da je zatečen ovom odlukom.

"Zatečen sam iz razloga sto sam podnio ostavke na sve pozicije u SDA prije dvije godine da bih neopterećeno mogao dokazati svoju nevinost na sudu. Interesantno je da je ova odluka donesena, iako se nisam obratio SAD-u za putovanje, ni kada sam se povukao iz javnog života. Presumpcija nevinosti je osnov u svim demokratski uređenim zemljama. Pritisak koji se pravi na mene i informacije koje su dostavljene administraciji SAD-a da donesu ovakvu odluku su nastavak pritisaka domaćih faktora", naveo je Zukić u pisanom odgovoru RSE.

Zukić je administraciju SAD-a pozvao da se aktivno uključi u predmet koji se vodi protiv njega "ali i u ostale i da utvrde stepen krivnje ili nevinosti te koliko ima umiješanosti političkih faktora u procese".

Naveo je i kako bez obzira na odluku SAD-a, podržava rad američke administracije i doprinose koji su oni dali u Bosni i Hercegovini.

Detalji Pompeove odluke

Ranije u četvrtak uveče, Pompeo je objavio da Amira Zukića, bivšeg zastupnika u Zastupničkom domu Federacije Bosne i Hercegovine i bivšeg generalnog sekretara Stranke demokratske akcije (SDA) proglašava nepoželjnim u Sjedinjenim Američkim Državama.

„Danas najavljujem javno imenovanje bivšeg zastupnika Bosne i Hercegovine Amira Zukića zbog njegove umiješanosti u korupciju. U službenom svojstvu zastupnika Zastupničkog doma u Federaciji Bosne i Hercegovine (FBiH) i generalnog sekretara Stranke demokratske akcije (SDA), Zukić je bio umiješan u koruptivna djela koja su narušila vladavinu zakona u Bosna i Hercegovina“, navedeno je u Pompeovoj izjavi.

Imenovanje je provedeno, kako piše u saopćenju, prema odjeljku Zakona o odobravanju sredstava za državne, inozemne operacije i povezane programe iz 2020. godine. Nakon što državni sekretar označi službenike stranih vlada kao direktno umiješane u korupciju, takve osobe ne ispunjavaju uvjete za ulazak u SAD. Isto vrijedi i za članove njihove uže obitelji.

„Ova oznaka iznova potvrđuje američku posvećenost borbi protiv korupcije u Bosni i Hercegovini. Sjedinjene Države i dalje stoje uz građane Bosne i Hercegovine u njihovoj borbi protiv korupcije. Odjel će nastaviti koristiti ove vlasti za promicanje odgovornosti za korumpirane aktere u ovoj regiji i globalno“, stoji u izjavi američkog državnog sekretara.

Šta stoji u optužnici protiv Zukića?

Kantonalno tužilaštvo u Sarajevu 2017. godine podignulo je optužnicu u predmetu „Bosna“. Prema ovoj optužnici, Amir Zukić i Safet Bibić terete se da su tokom 2016. godine organizirali grupu kojoj su se pridružili Senad i Nedžad Trako, te Ramiz Karavdić.

Oni su kao članovi grupe pronalazili osobe koje su bile spremne dati novac za zaposlenje u Elektroprivredi BiH.

Nakon toga bi Amir Zukić, koristeći svoj utjecaj preko Eseda Džananovića, bivšeg direktora Elektroprivrede BiH, realizirao nezakonita zapošljavanja u ovom poduzeću. Proces se i dalje vodi na Općinskom sudu u Sarajevu.

XS
SM
MD
LG