Dostupni linkovi

Hrvatska otvorila granice za deset zemalja EU 


Gužva na graničnom prelazu između Slovenije i Hrvatske, 15. maja nakon što je vlada Slovenije proglasila kraj epidemije u toj zemlji

Prema odluci Nacionalnog stožera Civilne zaštite donesene u četvrtak 28. maja, državljani deset srednjeeuropskih i baltičkih zemalja članica Europske unije ponovno mogu ući u Hrvatsku pod istim uvjetima koje su imali prije pojave korona virusa, izvijestio je na sjednici Vlade voditelj stožera, ministar unutarnjih poslova Davor Božinović.

BLOG o pandemiji

Kako se navodi Češka, Mađarska, Austrija, Estonija, Latvija, Litva, Poljska, Slovenija, Njemačka i Slovačka "čiji državljani zbog zadovoljavajuće epidemiološke situacije, neće morati prilikom ulaska u RH posebno dokazivati razlog svog ulaska (poslovni, gospodarski, turistički itd.), već će moći ulaziti pod jednakim uvjetima kao i prije pojave bolesti COVID-19, ali i nadalje uz epidemiološku kontrolu, i uz obvezu pridržavanja općih i posebnih preporuka Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo,” stoji u odluci Sožera.

„Prilikom ulaska u Hrvatsku državljana tih država članica evidentirat će se njihov ulazak uz prikupljanje podataka vezanih za mjesto odredišta, brojeve mobitela i e-mail adresu radi eventualne potrebe kontaktiranja iz epidemioloških razloga,” kazao je Božinović.

Pozvao je strane državljane da najave svoj dolazak te podatke pošalju putem obrasca na web stranici entercroatia.mup.hr. koja je od danas u funkciji. Putnici koji unaprijed ne dostave svoje podatke, to će napraviti na granici prilikom ulaska u zemlju. Božinović je napomenuo da će za to biti potrebno dulje vrijeme čekanja, vjerojatno u zasebnoj traci.

Stranica je sada dostupna na engleskom i hrvatskom jeziku, a u sljedećim danima bit će prevedena na još desetak europskih jezika.

"Uz spomenuto povezivanje, građani će na svoju elektroničku poštu povratno dobiti potvrdu o zaprimljenoj najavi te sve potrebne informacije vezano uz upute i preporuke Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo", kazao je ministar unutarnjih poslova.

XS
SM
MD
LG