Dostupni linkovi

Austrijski ministri doneli pomoć u Beograd


Ministar spoljnih poslova Austrije Aleksander Šalenberg (Alexander Schallenberg)
Ministar spoljnih poslova Austrije Aleksander Šalenberg (Alexander Schallenberg)

Austrija je Srbiji donirala pomoć za borbu sa zaraznom bolešću COVID-19, a pomoć su uručili ministar spoljnih poslova Austrije Aleksander Šalenberg (Alexander Schallenberg) i ministarka za evropska pitanja te zemlje, Karoline Edštadler (Karoline Edtstadler).

Oni su u četvrtak, 28. maja doputovali u Beograd u okviru posete Zapadnom Balkanu, tokom koje će obići Srbiju, Albaniju i Kosovo. To je inače i prvo putovanje predstavnika austrijske dipolomatije od proglašenja epidemije korona virusa u toj zemlji, tokom koje su dioplomatske aktivnosti bile ograničene na video-konferencije.

Ministar Šalenberg je nakon uručenja pomoći Razvojne agencije Austrije u skladištu Crvenog krsta Srbije u Zemunu, ocenio da se prijateljstvo Srbije i Austrije pokazalo ne samo u lepim vremenima nego i u krizi.

"Solidarnost za nas predstavlja ulaganje u zajedničku budućnost. U tom smislu su ne samo Austrija nego i cela Evropska unija uložile 3,3 milijarde evra za pomoć čitavom Zapadnom Balkanu", rekao je Šalenberg.

Ministarka Edštadler je istakla da Austrija ima tradicionalno bliske veze sa državama Zapadnog Balkana te da je važno da one sa EU budu uključene u proces oporavka nakon pandemije.

"Otvaranje poglavlja sa Severnom Makedonijom i Albanijom treba i Srbiji da da novi podstrek u zamah u njenim pregovorima", rekla je Edštadler.

Srbija, Austrija i EU su partneri, navela je Edštadler, a to se, kako je istakla, već pokazalo kroz pomoć koju je Austrija uputila Srbiji više puta.

"Evropska unija je tu, a Srbija sada ima zadatak da napravi dalje korake ka pridruživanju. Austrija je tu da podrži taj put, uključujući sve reforme", dodala je austrijska ministarka.

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić je istakao da je Austrija veoma važan partner i jedan od najvećih investitora u Srbiji.

Dodao je da su se i Austrija i Srbija uspešno izborile sa pandemijom korona virusa.

"Gluposti su i laži da se Srbija okreće Kini. Kina je uputila pomoć u preko 100 zemalja, a mi smo pomoć od Kine dobili kada nismo mogli nigde drugo. Put Srbije je jasan, a to je EU, a Kina je prijatelj, kao i mnoge druge zemlje", rekao je Dačić.

Ministarka za evropske integracije Jadranka Joksimović je navela da se partnerstvo dve zemlje zasniva na više nivoa.

"Srbija dobija od Austrije tehničku i finansijsku pomoć, kroz privredne aktivnosti u kojima su austrijske kompanije intenzivne već dugi niz godina, kroz ljude koji su mostova spajanja naše dve države i u bilateralnim odnosima gde Austrija pokazuje na iskren način zainteresovanost za razvoj Srbije", rekla je ministarka Joksimović.

Ona je istakla da je vidljivost pomoći EU u Srbiji visoka i da građani znaju ko je sve pomogao, te da je isticanje kineske pomoći "prevaziđeno pitanje".

"EU je razvojni, strateški i konstantni partner Srbije, a ne ad hok, ali mi cenimo i pomoć drugih država", dodala je Joksimović.

Crveni krst: Austrija donirala 1.000 paketa pomoći

U okviru pomoći koja je stigla iz Austrije, nabavljeno je 1.000 paketa sa sredstvima za higijenu namenjenih najugroženijim stanovnicima u 10 gradova i opština u Srbiji, rekao je generalni sekretar Crvenog krsta Ljubomir Miladinović.

Kako je objasnio, reč je o prvom paketu pomoći Austrije vrednom 10.000 evra, koji je Crveni krst Srbije dobio kao podršku u aktivnostima u suzbijanju humanitarnih posledica epidemije korona virusa.

Miladinović navodi da je Austrija odgovorila na apel međunarodnog Crvenog krsta i da je donirala million evra za region zapadnog Balkana, od čega je za Crveni krst Srbije opredeljeno 200.000 evra, a da je danas, simbolično, obavljena primopredaja prvog paketa pomoći.

XS
SM
MD
LG