Dostupni linkovi

Brnabić sa poslanicima EP: Evropske integracije ostaju strateški cilj Srbije


Premijerka Srbije Ana Brnabić tokom on-line razgovara sa izvestiocem Evrposkog parlamenta za Srbiju Vladimirom Bilčikom. 22. maj 2020.

Evropske integracije ostaju strateški cilj i ključni spoljnopolitički prioritet Srbije, izjavila je predsdsednica Vlade Srbije Ana Brnabić na sastanku sa evropskim poslanicima Tanjom Fajon i Vladimirom Biličikom.

Pored njih dvoje, virtuelnom sastanku je prisustvovao i šef Delegacije EU u Srbiji Sem Fabrici, saopštila je Vlada Srbije.

Kako je navedeno, Brnabić je "upoznala evroparlamentarce sa aktuelnom situacijom u našoj zemlji u vezi sa pandemijom COVID-19, kao i sa merama Vlade Srbije u suzbijanju ove bolesti".

Dodaje se da su tema sastanka bili i predstojeći parlamentarni i lokalni izbori u Srbiji, zakazani za 21. jun, kao i interparlamentarni dijalog.

"Premijerka Brnabić je rekla da je Vlada Srbije opredeljena za nastavak otvorenog i konstruktivnog dijaloga sa evroparlamentarcima, sa željom i namerom da u potpunosti budu ispunjeni svi uslovi za održavanje fer i demokratskih izbora", saošteno je iz njenog kabineta.

Evropski parlament je, inače, posrednik u dijalogu vlasti i opozicije.

Predstavnici EP, koji se aktivno bave dijalogom, u više navrata su naglasili da bojkot izbora nije rešenje.

Fajon: Nastaviti reforme, očuvati ulogu slobodnih medija

Predsedavajuća delegacijom Evropskog Parlamenta za Srbiju Tanja Fajon, nakon sastanka je na Tviteru napisala da su naglasili potrebu da se „nastavi sa neophodnim reformama kako bi se uspostavili svi neophodni uslovi za slobodne, fer i demokratske izbore".

Fajon je za Radio Slobodna Evropa (RSE) izjavila da se raspravljalo o uslovima koji su neophodni za održavanje izbora, kako će kampanja izgldati u toku pandemije, kakve uslove rada moraju imati posmatrači.

“Za nas je najvažnije zdravlje građana, slobodni mediji, kao i balansirano izveštavanje u toku izborne kampanje, kao i jednak pristup svih kandidata medijima”, izjavila je Fajon za RSE.

Uz ocenu da je razgovor bio “konstruktivan”, ona je naglasila da se razgovaralo i o impementaciji svih dogovora iz prve runde dijaloga.

Brnabić i Fajon su se vitruleno sastale nakon kritika koje su upućivale jedna dugoj krajem poršle godine.

Podsetimo, premijerka Srbije Ana Brnabić je u decembru prošle godine optužila evropsku zatsupnicu Fajon da “nije naročito objektivna".

Na tu kritiku se oglasila i Fajon, istakavši da nema vremena, niti želi da ljuti na one koje je ne vole.

“Imam previše posla da uzvratim dobrim onima koji me podržavaju i daju mi energiju. Moj savet za čitav decembar glasi - malo više pozitivne energije i poštovanja", poručila je tada Fajon.

Vladimir Bilčik, izvestilac Evropskog parlamenta za Srbiju, na Tviteru se zahvalio premijerki Srbije na "otvorenoj razmeni mišljenja".

"Iako ne možemo da budemo na terenu u Beogradu, zajedno sa Tanjom Fajon u Evropskom parlamentu nastavljamo aktivan rad na Evropskoj perspektivi Srbije", napisao je Bilčik na Tviteru nakon sastanka.

Vlasti Srbije pozvale su međunarodne posmatrače da prate izborni proces u ovoj zemlji, koji su zakazni za 21. jun.

XS
SM
MD
LG