Dostupni linkovi

Srbija pozvala evropske posmatrače da prate izbore 21. juna


Glasačka kutija na izborima za grad Beograd, 4. mart 2018. godine
Glasačka kutija na izborima za grad Beograd, 4. mart 2018. godine

Zvanični Beograd je uputio poziv evropskim institucijama da pošalju posmatračke misije za predstojeće izbore u Srbiji, potvrđeno je Radiju Slobodna Evropa (RSE) u sedištu Evropske komisije (EK).

“Važno je da se uspostave uslovi da međunarodna posmatračka misija na čelu sa ODIHR-om (Kancelarija OEBS-a za demokratske institucije i ljudska prava) nastavi i prati uslove, kampanju i sprovođenje izbora u Srbiji”, stoji u pisanom odgovoru iz pres službe EK.

Zvaničnici Evropske komisije su naglasili takođe da su vlasti Srbije ranije već uputile poziv ODHIR-u da prate parlamentarne izbore, koji će se održati 21. juna, te da je takav poziv sada upućen i Evropskom parlamentu.

Ranije, je EK pozvala zvanični Beograd da omogući uslove za slanje međunarodnih posmatračkih misija kako bi se pratio celokupan izborni proces u zemlji. Briselski zvaničnici takođe očekuju od srpskih vlasti da ispoštuju obaveze koje su preuzete u unutarstranačkom dijalogu sa Evropskim parlamentom (EP).

Tanja Fajon, evropska zastupnica i šefica delegacije EP za saradnju sa Srbijom, pozvala je sve političke snage i građane da se uključe u izborni proces kako bi se osigurala što veća zastupljenost i promocija različitih ideja i doprinosa koji jačaju pluralizam i osnažuju demokratiju.

XS
SM
MD
LG