Dostupni linkovi

OHR: Osigurati sredstva za lokalne izbore u BiH


Sjedište OHR-a u Sarajevu, arhivska fotografija
Sjedište OHR-a u Sarajevu, arhivska fotografija

OHR želi podsjetiti sve relevantne organe, uključujući Vijeće ministara, Predsjedništvo i Parlamentarnu skupštinu Bosne i Hercegovine, na njihovu zakonsku obavezu da osiguraju adekvatna finansijska sredstva za izbore, navode iz Ureda visokog predstavnika u BiH (OHR) nakon današnje (subota, 23.maj) odluke Centralne izborne komisije BiH (CIK BiH) o odlaganju lokalnih izbora sa 4. oktobra na 15. novembar.

Iz OHR-a kažu kako bi se time CIK-u omogućilo da izvrši sve pripreme za neometano i blagovremeno održavanje i provođenje lokalnih izbora, kako bi građani Bosne i Hercegovine bili u mogućnosti da iskoriste svoja zagarantovana prava u skladu sa Ustavom BiH.

“Od suštinskog je značaja da sve institucije na svim nivoima u potpunosti sarađuju sa CIK-om, kako to nalaže zakon, a kako bi se izvršila ova ključna demokratska funkcija u BiH”, naglašavaju u OHR-u.

Pored toga, kako se navodi, OHR želi da podvuče da svi prigovori koji se odnose na proces imenovanja članova CIK-a spadaju u domen suda, te da stoga svi članovi CIK-a djeluju u punom kapacitetu sve do eventualne drugačije sudske odluke.

Član Predsjedništva BiH i predsjednik Saveza nezavinih socijaldemokrata (SNSD) Milorad Dodik rekao je 22. maja u Banjaluci da je protiv odgađanja lokalnih izbora, te da je ponovio Centralna izborna komisija (CIK) nelegitimna.

On tvrdi da je potrebno osigurati legitimitet CIK-a, a SNSD na čijem je čelu će, kako je rekao, uvijek glasati za odluku o finansiranju lokalnih izbora.

Sredstva za izbore još nisu obezbijeđena, jer budžet BiH nije usvojen. Od početka godine je na snazi Odluka o privremenom finansiranju. Procjena CIK-a je da je za organizaciju izbora neophodno obezbijediti 4,5 miliona eura.

Izborni zakon Bosne i Hercegovine propisuje da se lokalni izbori finansiraju 50 posto iz budžeta BiH, a 50 posto iz budžeta lokalnih zajednica u Bosni i Hercegovini.

Centralna izborna komisija (CIK) BiH odgodila je predstojeće lokalne izbore za 15. novembar 2020. godine kako bi se, navode iz OHR-a, dalo vremena da se prevaziđu izazovi koji se odnose na finansiranje i organizaciju izbora, kao i izazovi koje je prouzrokovala pandemija COVID-19.

Lokalni izbori su prethodno bili raspisani za 4. oktobar. No, u petak, 22. maja, istekao je rok predviđen Izbornim zakonom BiH da se osigura novac za njihovo održavanje.

XS
SM
MD
LG