Dostupni linkovi

Vijeće ministara ne raspravlja o novcu MMF-a, Centralna Banka čeka njihovu odluku


Vijeće ministara BiH, 16. april 2020.
Vijeće ministara BiH, 16. april 2020.

Vijeće ministara Bosne i Hercegovine na sjednici u četvrtak (21.maja) neće razmatrati posebnu Odluku o raspodjeli sredstava od kredita Međunarodnog monetarnog fonda (MMF), izjavio je predsjedavajući Zoran Tegeltija.

U pisanoj izjavi za Radio Slobodna Evropa (RSE) sa navodi i da je Vijeće ministara BiH „završio sve što je potrebno u vezi s tim“.

Član Predsjedništva BiH i predsjednik Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Milorad Dodik, pozvao je u srijedu (20. maja), u Istočnom Sarajevu, Centralnu banku Bosne i Hercegovine da raspodijeli novac od MMF-a.

Guverner Centralne banke BiH Senad Softić rekao je za RSE da je novac od kredita MMF-a za brzu pomoć BiH u borbi protiv pandemije COVID-19 na računu Ministarstva finansija i trezora BiH, ali da Centralna banka kao fiskalni agent ne može dati zeleno svjetlo za raspodjelu dok ne dobije posebnu odluku o raspodjeli sredstava između entiteta koju Vijeće ministara BiH po njihovom zaključku treba da proslijedi Centralnoj banci.

''Vijeće ministara je na sjednici 23. aprila usvojilo zaključak kojim daje ovlaštenje ministru finansija i trezora Vjekoslavu Bevandi da potpiše promisornu notu i dostavi je Centralnoj banci. Mi smo tu promisornu notu dobili. Međutim, u tom zaključku u stavu 2 član 2 je navedeno da će Centralna banka izvršiti raspodjelu na osnovu posebne odluke Vijeća ministara o raspodjeli sredstava. Prema tome, sami su naveli ovo pravilo koje nije postojalo u ranijim slučajevima i mi sad čekamo tu posebnu odluku,'' objašnjava guverner Senad Softić.

Prema njegovim riječima, postupanjem bez te odluke, Centralna banka BiH bi došla u situaciju da krši donesenu Odluku Vijeća ministara od 23. aprila, kao i druge propise koji definiraju ulogu i obaveze Centralne banke kao fiskalnog agenta BiH.

Kreditna sredstva u izbosu od 333 miliona eura MMF je odobrio Bosni i Hercegovini u okviru paketa brze pomoći za borbu protiv pandemije Covid 19.

Međutim, već mjesec sredstva stoje na računu, jer Vijdeće ministara nije usvojilo Odluku o raspodjeli sredstava između entiteta i Brčko distrikta.

U zvaničnom saopštenju sa sjednice Vijeća ministara BiH održane 24. aprila navodi se da je Ministarstvo finansija i trezora zaduženo da promisornu notu dostavi Centralnoj banci Bosne i Hercegovine, a sredstva koja budu povučena na temelju toga bit će raspoređena posebnom odlukom Vijeća ministara BiH, u skladu s potpisanim Pismom namjere.

U saopštenju je navedeno i da Vijeće ministara BiH nije donijelo odluku o povlačenju sredstava Instrumenta za brzo financiranje (RFI) od MMF-a, s ciljem finansiranja povećanih potreba zdravstvenog sektora i mjera ekonomske stabilizacije, jer za odluku nisu glasali ministrica vanjskih poslova, ministar sigurnosti, ministar obrane i zamjenik ministra za ljudska prava i izbjeglice BiH.

XS
SM
MD
LG