Dostupni linkovi

Dodik protiv odgađanja lokalnih izbora u BIH


Predsjednik Saveza nezavinih socijaldemokrata (SNSD) Milorad Dodik
Predsjednik Saveza nezavinih socijaldemokrata (SNSD) Milorad Dodik

Predsjednik Saveza nezavinih socijaldemokrata (SNSD) Milorad Dodik rekao je danas u Banja Luci da je protiv odgađanja lokalnih izbora, iako je, kako je ponovio Centralna izborna komisija (CIK) nelegitimna.

On tvrdi da je potrebno osigurati legitimitet CIK-a, a Savez nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) na čijem je čelu će, kako je rekao, uvijek glasati za odluku o finansiranju lokalnih izbora.

“Protiv smo prolongiranja izbora i apelujemo na one koji treba da odluče da ostave još sedmicu dana kako bi vidjeli na koji način da riješimo ovo pitanje”, kazao je Dodik nakon sjednice Izvršnog odbora SNSD-a.

Centralna izborna komisija (CIK) Bosne i Hercegovine donijela je odluku 7.maja o raspisivanju lokalnih izbora u Bosni i Hercegovini.

Sredstva za izbore još nisu obezbijeđena, jer budžet BiH nije usvojen.

Od početka godine je na snazi Odluka o privremenom finansiranju.

Izborni zakon Bosne i Hercegovine propisuje da se lokalni izbori finansiraju 50 posto iz budžeta BiH, a 50 posto iz budžeta lokalnih zajednica u Bosni i Hercegovini.

Procjena CIK-a je da je za organizaciju izbora neophodno obezbijediti 4,5 miliona eura.

Vijeće ministara Bosne i Hercegovine, na vanrednoj sjednici 24. marta u Sarajevu, usvojilo je Nacrt budžeta Bosne i Hercegovine za 2020. bez saglasnosti predstavnika iz Republike Spske (RS).

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Zoran Tegeltija, te ministri Staša Košarac, ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa i Vojin Mitrović, ministar prometa i komunikacija, tada nisu glasali, zbog, kako je izjavio Tegeltija, trenutne situacije sa pandemijom COVID-19.

XS
SM
MD
LG