Dostupni linkovi

U BiH 20 novih slučajeva pozitivnih na korona virus


Mostar, maj 2020.
Mostar, maj 2020.

U Bosni i Hercegovini (BiH) je sa današnjim danom (subota, 23.maj) potvrđen ukupno 2391 slučaj zaraženih korona virusom, od čega je oporavljenih 1662 a 141 osoba preminula je od posljedica virusa, posljednji su podaci objavljeni na web stranici Ministarstva civilnih poslova BiH.

Prema podacima Federalnog zavoda za javno zdravstvo u protekla 24 sata u Federaciji BiH potvrđeno je sedam novih slučajeva pozitivnih na korona virus, a testirano 676 uzoraka, dok je u Republici Srpskoj (RS) korona virus potvrđen kod 13 osoba, a testiranje izvršeno na 524 uzorka, što je saopšteno iz Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite RS.

Do sada je u Republici Srpskoj potvrđen 1.351 slučaj korona virusa, a ukupno je preminulo 100 osoba kod kojih je potvrđen test na novi virus. Oporavilo se 737 osoba, a na korona virus testirano je ukupno 24.012 osoba.

Na području Federacije BiH (FBiH) do sada je ukupno testirano 33.949 uzoraka i do sada je ukupno potvrđeno 1020 slučajeva. Do današnjeg dana, 23. maja, u FBiH je zabilježeno ukupno 37 smrtnih slučajeva povezanih sa infekcijom COVID-19.

U Brčko distriktu do sada je ukupno potvrđeno 20 slučajeva oboljelih od korona virusa, četiri su smrtna slučaja a broj oporavljenih je 16. Testiranje je izvršeno na 733 uzorka.

Iz Kriznog štaba Federalnog ministarstva zdravstva i Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite RS podsjećaju građane da se i dalje pridržavaju propisanih mjera u cilju suzbijanja širenja korona virusa, prije svega mjera lične zaštite.

Bojazan zbog ukidanja obavezne samoizolacije

Član Kriznog štaba Federalnog ministarstva zdravstva i pomoćnik ministra za javno zdravlje Goran Čerkez u petak je naglasio kako ovaj Štab nije predložio mjeru o ukidanju obavezne samoizolacije prilikom ulaska građana BiH, jer smatraju da se s tim trebalo sačekati do kraja mjeseca.

U tom kontekstu je posebno izrazio zabrinutost jer se zbog praznika (Ramazanski bajram, 24.maj) očekuje veliki priliv građana u BiH, te kako to predstavlja poseban epidemiološki rizik i mogućnost unosa ponovne zaraze.

Od petka 22. maja uveče u Republici Srpskoj je ukinut policijski sat. Odluka je to koju je na sjednici održanoj u petak donio Republički štab za vanredne situacije tog entiteta.

Istog dana, 22. maja, po objavljivanju u Službenom glasniku RS, na snagu je stupila i Odluka o ukidanju vanrednog stanja koju je usvojila Narodna skupština Srpske 21. maja.

XS
SM
MD
LG