Dostupni linkovi

Ukinut policijski čas u Republici Srpskoj


Čovek nosi zaštitnu masku tokom pandemije korona virusa u BiH
Čovek nosi zaštitnu masku tokom pandemije korona virusa u BiH

Na sjednici održanoj u petak (22. maja) Republički štab za vanredne situacije donio je odluku da se od večeras ukida policijski sat na teritoriji Republike Srpske, saopštila je ministar uprave i lokalne samouprave RS, Lejla Rešić.

Podsjetila je i da je Narodna skupština Republike Srpske (NSRS), u četvrtak, 21. maja, donijela odluku o ukidanju vanrednog stanja u ovom bosanskohercegovačkom entitetu, te naglasila da će zbog toga biti određenih korekcija kada je u pitanju rad ugostiteljskih i drugih objekata kao što su trgovine i marketi.

"Svi oni će od nadležnih ministarstava sutra, u subotu, dobiti pisane instrukcije kako će se dalje raditi. Međutim, dok ih ne dobiju, ostaje na snazi radno vrijeme koje smo imali do sada“, rekla je Rešić na konferenciji za novinare nakon sjednice Vlade RS i Republičkog štaba za vanredne situacije.

Navela je i da je 20. maja ukinuta mjera kućne izolacije za lica koja dolaze iz inostranstva, dok je ova mjera na snazi izrečena po nekom drugom osnovu.

BLOG o korona virusu

"Komunalna policija nastavlja da kontroliše lica koji imaju po drugim osnovama izrečenu mjeru kućne izolacije, da li su izašli iz karantina ili imali kontakt sa potencijalnim zaraženim ili bilo koji drugi razlog zbog kojih im je izrečena ova mjera", objasnila je Rešić.

Pojasnila je i da je nošenje maski u zatvorenim prostorima i dalje obaveza, a na javnom mjestu ukoliko ima više lica na okupu.

Štab je odlučio i da završni razredi osnovnih i srednjih škola mogu da proslavljaju maturu od 1. juna, ali uz maksimalno ograničenje od 50 osoba na jednom mjestu.

Narodna skupština Republike Srpske usvojila je u četvrtak (21. maja) Odluku o ukidanju vanrednog stanja u Republici Srpskoj.

Da bi ova odluka Narodne skupštine bila važeća treba da je potvrdi i Vijeće naroda Republike Srpske, potvrđeno je za RSE u Narodnoj skupštini.

Odluka entitetskog parlamenta o ukidanju vanrednog stanja stupa na snagu danom objavljivanja u Službenom glasniku Republike Srpske.

Vlada RS je, 16. marta, donijela odluku o proglašenju vanredne situacije na teritoriji Republike Srpske.

Prema posljednjim podacima Ministarstva civilnih poslova BiH, u Bosni i Hercegovini je korona virusom zaraženo 2.372 osobe.

Preminula je 141 osoba, od čega 100 u Republici Srpskoj, 37 u Federaciji BiH te 4 u Brčko distriktu.

XS
SM
MD
LG