Dostupni linkovi

Čerkez: Nismo predložili ukidanje obavezne samoizolacije, nećemo moći kontrolisati situaciju


Član Kriznog štaba Federalnog ministarstva zdravstva i pomoćnik ministra za javno zdravlje Goran Čerkez
Član Kriznog štaba Federalnog ministarstva zdravstva i pomoćnik ministra za javno zdravlje Goran Čerkez

U protekla 24 sata, u Federaciji Bosne i Hercegovine (FBiH), registrovana su dva nova slučaja korona virusa, od ukupno 632 testirana uzorka.

"Do sada su ukupno testirane 33.273 osobe, a 1013 je bilo pozitivno na virus. Situacija je stabilna", rekao je na redovnoj konferenciji za novinare član Kriznog štaba Federalnog ministarstva zdravstva i pomoćnik ministra za javno zdravlje Goran Čerkez.

On je naveo da je trenutno u bolnicama na liječenju 17 osoba, ali da niko nije na respiratorima.

Čerkez je dodao i da je odluku o ukidanju obavezne samoizolacije prilikom ulaska građana BiH donio Federalni Štab Civilne zaštite, nakon što je to urađeno u Republici Srpskoj.

"Želim jasno istaći da Krizni stožer Federalnog ministarstva zdravstva nije predložio ovu mjeru u ovom trenutku. Mišljenja smo da je takva mjera trebala sačekati kraj mjeseca. Imajući u vidu da predlažemo ukidanje mjera svakih petanest dana, ovu mjeru je trebalo ublažiti i pripremiti druge mjere koncem ovog mjeseca", rekao je Čerkez.

On je posebno izrazio zabrinutost jer se narednih dana očekuje veliki priliv građana u BiH, naročito zbog nastupajućeg praznika (u nedjelju, 24. maja počinje Ramazanski bajram op.a).

“Moram reći da nećemo moći kontrolisati situaciju, što predstavlja poseban epidemiološki rizik i veliku mogućnost unosa ponovne zaraze u Bosnu i Hercegovinu”, naglasio je Čerkez i dodao kako je razumljivo da građani žele da praznike provodu sa najbližima, te uputio molbu da se svi pridržavaju mjera zaštite.

“Odgovornost je na svakom građaninu. Situacija je stabilna u ovom trenutku, ali zbog količine rizika koja je velika, molimo da postupite prema preporukama Kriznog štaba federalnog ministarstva zdravstva", rekao je Čerkez.

On je rekao i to da je BiH daleko od proglašenja kraja pandemije i da će pratiti upute Svjetske zdravstvene organizacije.

Prema posljednjim podacima Ministarstva civilnih poslova BiH, u Bosni i Hercegovini je korona virusom zaraženo 2.372 osobe. Preminula je 141 osoba, od čega 100 u Republici Srpskoj, 37 u Federaciji BiH te 4 u Brčko distriktu.

XS
SM
MD
LG