Dostupni linkovi

Joksimović: Očekujem da Srbija otvori nova poglavlja u pregovorima sa EU do kraja juna


Ministarka za evropske integracije Srbije Jadranka Joksimović
Ministarka za evropske integracije Srbije Jadranka Joksimović

Ministarka za evropske integracije Srbije Jadranka Joksimović rekla je danas da očekuje da Srbija krajem juna, posle izbora, otvori neko poglavlje u pregovorima sa Evropskom unijom.

Joksimović je rekla da je juče telefonom razgovarala sa evropskim komesarom za proširenje Oliverom Varhejiem.

"On je predložio da se sačini 'non pejper', neformalni dokument koji bi pobrojao sve stvari koje se odnose na reforme vladavinu prava”, rekla je Joksimović.

Ona je dodala da bi se u tom dokumentu pobrojala svi pozitivni koraci, ali i kašnjenja Srbije u reformama, kako bi države članice do kraja juna, odnosno do kraja hrvatskog predsedavanja, mogle da se opredele da li će podržati otvaranje nekog poglavlja.

“Pretpostavljam da bi i Hrvatska volela da ima rezultat svog predsedavanja EU”, rekla je Joskimović.

Izveštaj Evropske komisije o napretku zemalja kandidata, koji utiče i na otvaranje pregovaračkih poglavlja, odložen je za jesen zbog pandemije korona virusa.

On će tada biti predstavljen zajedno sa velikim ekonomsko-investicionim planom za Zapadni Balkan, koji je komesar Varhelji najavio pre pandemije, podsetila je Joksimović.

Ona je navela da je Srbija spremna za otvaranje pet poglavlja (2, 21,14,27 i 28), koja se odnose na slobodu kretanja radnika, transevropske mreže, transport, životnu sredinu, zaštitu potrošača i javnog zdravlja.

Podsetimo, Hrvatska je, u okviru svog predsedavanja, organizovala Samit EU i Zapadni Balkan, na kom se razgovaralo o evropskoj perspektivi regiona, ali je pitanje članstva ostalo u senci pandemije korona virusa.

Šta nova metodologija proširenja EU znači za Srbiju i Crnu Goru?
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:02:27 0:00

XS
SM
MD
LG