Dostupni linkovi

Hrvatski ambasador očekuje da Srbija otvori nova poglavlja do kraja juna


Zastave EU i Srbije na zgradi Vlade Srbije
Zastave EU i Srbije na zgradi Vlade Srbije

Hrvatska, kao predsedavajuća Evropskim savetom, želi da do kraja juna obezbedi održavanje međuvladine konferencije EU i Srbije, na kojoj bi se otvorila nova poglavlja u pregovorima, rekao je danas u Beogradu ambasador Hrvatske Hidajet Biščević.

On je na sastanku sa ministarkom za evrointegracije Srbije Jadrankom Joksimović naveo da je politika proširenja EU na Zapadni Balkan jedan od prioriteta predsedavanja Hrvatske Evropskim savetom, saopštila je Vlada Srbije.

Biščević, koji je nedavno preuzeo dužnost u Beogradu, rekao je da će njegov mandat biti "velikim delom usmeren na podršku evropskom putu Srbije i pomoć kroz razmenu iskustava”.

Ministarka Joksimović je rekla da je važno što je Hrvatska tokom svog sadašnjeg predsedavanja EU, i to u uslovima pandemije, među prioritetnim temama zadržala politiku proširenja i organizovala video-konferencijski Samit EU-Zapadni Balkan.

“Deklaracijom sa tog sastanka potvrđena je nedvosmislena podrška evropskoj perspektivi regiona, jedinstvo i solidarnost EU i Zapadnoog Balkana u doba krize, a najavljen je i investicioni plan EU za jesen kao podsticaj regionalnim projektima i privredama regiona”, rekla je Joksimović.

Joksimović je navela i da Srbija očekuje da proces pristupanja država kandidata i potencijalnih kandidata neće biti usporen zbog pandemije, odnosno da će biti poštovani uspostavljeni pregovori o članstvu.

Srbija je do sada otvorila 18 pregovaračkih poglavlja, od kojih su dva privremeno zatvorena, a za još pet je Srbija predala EU svoje "pregovaračke pozicije”.

Joksimović je rekla da očekuje da će uprkos odlaganju za jesen izveštaja Evrpske komisije o napretku kandidata, Evropska komisija i Hrvatska, naći način da predstave napredak Srbije u reformama, da bi se pre kraja hrvatskog predsedavanja, 30. juna, otvorilo bar još neko od spremnih poglavlja u pregovorima Srbije s EU.

Evropska unija je, takođe, početkom ove godine objavila i novu metodlogiju proširenja, a Srbija ima pravo da odluči da li pregovore želi da nastavi po novim ili starim pravilima.

Šta nova metodologija proširenja EU znači za Srbiju i Crnu Goru?
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:02:27 0:00

XS
SM
MD
LG