Dostupni linkovi

Varhelji za RSE: Politika proširenja EU vraća se jača nego ikad


Varhelji: Jasno je da je u Zagrebu ponovo potvrđena evro perspektiva
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:06:33 0:00

Varhelji: Politika proširenja EU vraća se jača nego ikad

Razgovarao: Rikard Jozwiak | Prevela: Branka Trivić

Postoji snažno oživljavanje proširenja na Zapadni Balkan. U tekstu Zagrebačke deklaracije usvojene 6. maja na virtuelnom samitu lidera Evropske unije i Zapadnog Balkana svuda je prisutna evropska perspektiva regiona, kaže u intervjuu za Radio Slobodna Evropa Oliver Varhelji (Varhelyi), komesar Evropske unije za susedsku politiku i proširenje.

Kad je reč o otvaranju pregovaračkih poglavlja, ističe on, prvo mora da usledi dogovor o pregovaračkom okviru, a tek nakon toga može početi otvaranje poglavlja.

Upitan ne baca li loše svetlo na proces proširenja EU to što je dve regionalne zemlje koje prednjače u tom procesu, Srbiju i Crnu Goru, Freedom House klasifikovao kao hibridne režime, Varhelji kaže da je doprinos Freedom House-a zanimljiv, ali da će Komisija izaći sa ozbiljnom, temeljnom i dobro zasnovanom ocenom za obe zemlje.

Oliver Varhelji, EU komsar za susedsku politiku i proširenje
Oliver Varhelji, EU komsar za susedsku politiku i proširenje

Da li je smanjeno interesovanje za proširenje?

RSE: Za razliku od pre 17 godina u Solunu (samit EU u Solunu 21. juna 2003. godine, kada je EU u Deklaraciji istakla podršku evropskoj perspektivi zemalja Zapadnog Balkana, naglasivši da je budućnost regiona u EU), Zagrebačka deklaracija nema glavnu poruku: potpuna integracija Zapadnog Balkana u EU. Da li Evropska unija postaje manje ambiciozna kada je u pitanju Zapadni Balkan?

Varhelji: Ne bih se mogao više ne saglasiti sa vašim pitanjem. Jasno je da su (EU) čelnici ponovo potvrdili evropsku perspektivu (regiona), baš kao što je ona utvrđena u Solunu. Sve što radimo je na osnovu solunskih deklaracija. Ne treba stalno iznova potvrđivati potpuno iste linije.

Ali ako pogledate tekst, naći ćete evropsku perspektivu svuda. I vrlo je važan politički signal koji treba vrlo pažljivo shvatiti da su čak i tokom krize COVID-a 19 lideri Evrope direktno sarađivali sa liderima Zapadnog Balkana. Imali su samit kako je i predviđeno pre krize COVID-a 19. Dakle, rekao bih da se politika proširenja vraća jača nego ikad.

RSE: Ali nakon 17 godina i dalje imamo posla sa istim zemljama, došlo je do jednog proširenja prijemom Hrvatske u EU (2013), ali ostale države su još daleko od pridruživanja. Možete li to zaista računati kao uspeh?

Varhelji: Bilo je uspona i padova, ali ova Komisija je to pitanje vratila na sto. Postigli smo prilično mnogo. Ovo je sada glavna tačka dnevnog reda evropskih lidera, kao što ste videli juče. I videćete da smo se saglasili da u mandatu nove (Evropske) komisije otvorimo pregovore o pristupanju EU sa Severnom Makedonijom i Albanijom. Stavili smo na sto novu metodologiju za revitalizaciju i vraćanje energije u politiku proširenja. Dakle, ne bih bio negativan, naprotiv, mislim da postoji snažno oživljavanje proširenja na Zapadni Balkan.

Nakon zagrebačkog samita: EU članice oprezno o proširenju
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:18:54 0:00

U junu pregovarački okvir za Severnu Makedoniju

RSE: Da li je fer očekivati da ćete do juna izaći sa pregovaračkim okvirom za Severnu Makedoniju?

Varhelji: Hoću. Na tome radimo. Neumorno radimo čak i tokom ove krize, a predloge ćemo predstaviti u junu, kao deo godišnjeg paketa o proširenju.

RSE: Znači, uvereni ste da će se to u junu ipak dogoditi, iako imamo korona virus i stvari bi mogle biti izbačene iz koloseka?

Varhelji: Radim dan i noć. Možda ste videli da kad god kažem nešto, to i mislim, tako da neću štedeti napore da ispoštujem rok koji sam sebi nametnuo, a to je jun.

Otvaranje poglavlja posle dogovora o pregovaračkom okviru

RSE: A kada možete započeti otvaranje poglavlja?

Varhelji: To je drugo pitanje je se prvo moramo dogovoriti o pregovaračkom okviru. Kada to učinimo, tada možemo sazvati prvu međuvladinu konferenciju i nakon toga možemo početi otvaranje poglavlja.

O ocenama Freedom House o Srbiji i Crnoj Gori

RSE: Možda ste videli da dve vodeće zemlje u procesu proširenja, Srbija i Crna Gora, više nisu klasifikovane kao demokratske države, kako je objavio Freedom House. Slažete li se sa njihovim zaključkom? I zar to nije previše problematično za proširenje EU-a što su dve predvodnice u stvari takozvane hibridne države?

Varhelji: Kao što znate, Komisija ima svoju procenu kada je reč o vladavini zakona, demokratiji za zemlje Zapadnog Balkana, uključujući one sa kojima vodimo pregovore o pristupanju. I tu situaciju ćemo analizirati kada budemo izneli izveštaj o Srbiji i Crnoj Gori.

RSE: Dakle, ne slažete se sa ocenom Freedom House-a?

Varhelji: Doprinos je zanimljiv.

RSE: U redu. Ali da li mislite da baca loše svetlo na proces proširenja to što takve dve zemlje predvode proces proširenja?

Varhelji: Mislim da nije zadatak Freedom House-a da vodi proces proširenja. Komisija je odgovorna za proces proširenja i mi ćemo izaći sa ozbiljnom, temeljnom i dobro zasnovanom ocenom za obe zemlje.

Kosovo će odlučiti kako da formira stabilnu vladu

RSE: U redu, na Kosovu je trenutno politička kriza, politički ćorsokak. Mislite li da su potrebni novi izbori? Da li je to nešto što bi EU podržala da razbije zastoj u Prištini?

Varhelji: Gledajte, Kosovo je to koje će odlučiti kako da obezbedi stabilnu i snažnu vladu. Zemlji je nasušno potrebna stabilna i jaka vlada. Nadam se da će političke stranke zajedno sa predsednikom (Kosova) uspeti da pronađu stabilno rešenje.

RSE: Ali, mislite li da će to biti kroz izbore, da li je to jedna od mogućnosti koju bi trebali razmotriti?

Varhelji: Nije na meni da im nudim opcije. Mislim da su trenutno akteri na Kosovu u punom angažmanu. Oni su takođe zatražili mišljenje Ustavnog suda. Dakle, uveren sam da bi političko rukovodstvo na Kosovu moglo da nađe opipljivo rešenje.

RSE: Da li ste im postavili neki rok do kada treba da sastave stabilnu vladu?

Varhelji: Nije na meni da postavljam rokove, ali da, smatram da je vreme koje trošimo dragoceno. Dakle, ako zaista želimo da se borimo protiv krize, ako stvarno želimo da usmerimo Kosovo ka evropskom putu, moramo učiniti sve da brzo dobijemo rešenje za stabilnu vladu.

Da li će COVID-19 kriza biti zloupotrebljena?

RSE: Da li biste rekli da je bilo koja od zemalja Zapadnog Balkana zloupotrebila krizu izazvanu COVID-19 radi političke koristi?

Varhelji: To je nešto što smo čuli. Ali, čuli smo i drugačije vesti. Mi veoma, veoma pažljivo pratimo ono što se događa i vidimo da se poštuju i učinićemo da se poštuju svi principi koje branimo.

RSE: Šta ste čuli, ako mogu da pitam?

Varhelji: Mislim da i vi čitate štampu.

RSE: U redu. Da li je neko posebno zabrinut za neku zemlju?

Varhelji: Ne baš. Juče sam video da je Srbija odlučila da prekine vanredno stanje i mere vezane za vanredno stanje su od danas opozvane. Mislim da sada izlazimo iz ove krize.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG