Dostupni linkovi

Varhelji potvrdio da se odlaže objavljivanje paketa o proširenju


Oliver Varhelji
Oliver Varhelji

Evropski komesar za proširenje Oliver Varhelji (Varhelyi) potvrdio je da je zbog krize oko korona virusa, objavljivanje paketa o proširenju odloženo za jesen.

„Radimo dan i noć sa krizom COVID-19 i s obzirom na činjenicu da je teško predvideti kako će izgledati ekonomska situacija, takođe će biti teško videti kako će se reforme ispunjavati”, izjavio je Varhelji na spoljnopolitičkom komitetu Evropskog parlamenta (AFET).

Odluku o odlaganju je evropski komesar obrazložio i činjenicom da njegov kabinet želi da izađe sa sadržajnim izveštajem, koji nudi uvid u napredak u svi zemljama.

Paket proširenja je godišnji dokument Evropske komisije (EK) koji se bavi analizom procesa proširenja i detaljnim posebnim izveštajima za svaku zemlju pojedinačno u kojem se ocenjuje reformski proces - neophodan za napredak svake zemlje u evropskim integracijama. Radi se o najvažnijem dokumentu EK za zemlje koje pripadaju proširenju, odnosno Zapadnom Balkanu i Turskoj.

Ovaj paket, EK objavljuje svakog proleća, uglavnom u aprilu. Ovo je drugo odlaganje ovogodišnjeg paketa, budući da je već jednom najavljeno da se objavljivanje pomera za jun.

Evropski komesar za proširenje Oliver Varhelyi je potvrdio da će ove jeseni, paket proširenja da bude objavljen zajedno sa ekonomskim investicionim planom Evropske komisije za Zapadni Balkan, koja je najavljena na zagrebačkom samitu.

Bez obzira na ovo odlaganje, Varheljijev kabinet nije odustao od objavljivanja pregovaračkog okvira za Severnu Makedoniju i Albaniju koja je planirana da se objavi zajedno sa paketom proširenja.

„Moj fokus je na izradi pregovaračkog okvira za Severnu Makedoniju i Albaniju i sa time izlazimo, kako je planirano, u junu. Ovo je veoma veoma važan elemenat jer nam omogućuje da nastavimo rad na stvorenom momentumu oko proširenja”, izjavio je Varhelyi.

XS
SM
MD
LG