Dostupni linkovi

Donacija kineske kompanije MUP-u Srbije


Na kutijama u kojima je pomoć za MUP Srbije stigla iz Kine, ispisano je "Čelični prijatelji, delimo i dobro i zlo"
Na kutijama u kojima je pomoć za MUP Srbije stigla iz Kine, ispisano je "Čelični prijatelji, delimo i dobro i zlo"

Kineska kompanija „NUKTEK“ u petak je donirala Ministarstvu unutrašnjih poslova Srbije 14.000 zaštitnih maski N95, dvoja KD vrata sa meračem temperature, pet jedinica za karantin i 15 posebnih kamera za merenje temperature.

Potpredsednik Vlade Srbije i ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović prisustvovao je primopredaji zaštitne opreme i uređaja i tom prilikom rekao da donacija predstavlja „još jedan dokaz čeličnog prijateljstva Srbije i Kine“.

„U prethodnim nedeljama i mesecima Srbija se, kao i druge zemlje, suočavala sa korona virusom. U svakom trenutku naše borbe imali smo podršku Narodne Republike Kine, zemlje koja se uspešno borila sa korona virusom i koja je pokazala da mere koje primenjuje daju rezultate. Te mere, koje je Srbija primenjivala u saradnji sa kineskim ekspertima koji su došli u našu zemlju, dale su rezultate i u Srbiji i pokazale da možemo efikasno da zaštitimo naše stanovništvo“, rekao je Stefanović, saopštio je MUP Srbije.

Ministar je, kako se navodi, sa ambasadorkom Narodne Republike Kine u Beogradu Čen Bo razgovarao i o donaciji mobilnih kamion skenera, u vrednosti od devet miliona evra, koje će, kako se navodi, Kina uputiti Ministarstvu unutrašnjih poslova, a koji će imati višestruku upotrebu.

Ambasadorka Kine je istakla dobru saradnju kompanije „NUKTEK“ i Ministarstva unutrašnjih poslova.

„Ovom donacijom „NUKTEK“ želi da pomogne Srbiji u daljoj kontroli epidemije. Kina i Srbija se bore protiv korona virusa rame uz rame. Epidemija je i Srbiji i u Kini danas pod kontrolom, život se vraća u normalu, a kineski narod nikada neće zaboraviti koncertom podrške Kini na Kalemegdanu, gde sam upravo bila zajedno sa ministrom Stefanovićem. Takvu podršku srpskog naroda, kineski narod nikad neće zaboraviti“, rekla je Čen Bo.

Ambasadorka je naglasila da će saradnja između dve zemlje biti nastavljena i da će se „čelično prijateljstvo između Srbije i Kine u budućnosti i dalje učvršćivati“, saopšteno je iz MUP Srbije.

Na kutijama u kojima je pomoć za MUP Srbije stigla iz Kine, ispisano je "Čelični prijatelji, delimo i dobro i zlo".

Ambasadorka Kine Čen Bo i ministar policije Srbije Nebojša Stefanović
Ambasadorka Kine Čen Bo i ministar policije Srbije Nebojša Stefanović

Dačić: Produbljeni strateški odnosi Srbije i Kine

Prvi potpredsednik Vlade i ministar spoljnih poslova Republike Srbije Ivica Dačić primio je ambasadorku Narodne Republike Kine u Republici Srbiji Čen Bo, a na sastanku je ocenjenu da su „strateški odnosi dve zemlje osnaženi i produbljeni, uprkos pandemiji virusa korona“, saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova.

Dačić se, kako se navodi u saopštenju, „zahvalio na pomoći Kine u medicinskoj opremi i materijalu, upućivanju medicinskih stručnjaka u Srbiju, donaciji dve laboratorije za testiranje, kao i pomoći kineskih provincija i kompanija, a posebno na pojedinačnim donacijama ogromnog broja kineskih građana“.

Čen Bo je navela da Kina visoko ceni podršku i pomoć Srbije od početka epidemije, saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova u Beogradu.

Posebno je istakla značaj Dačićeve posete Kini od 25. do 28. februara, kao prvu posetu jednog ministra spoljnih poslova u jeku epidemije, što se smatra dodatnom potvrdom čeličnog prijateljstva.

Srbija se od početka zdravstvene krize u velikoj meri oslonila na Kinu i državni zvaničnici su u javnim obraćanjima veličali veze dve zemlje, što je bio i povod kritika pojedinih evropskih zvaničnika.

Ipak, predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić, rekla je da punopravno članstvo u Evropskoj uniji (EU) ostaje strateški cilj Srbije, kao i da je da je EU najznačajniji donator u Srbiji u borbi protiv bolesti COVID-19.

XS
SM
MD
LG