Dostupni linkovi

Beograd: Koncert podrške Kini u borbi sa koronavirusom


Koncert podrške Kini u borbi protiv koronavirusa u Beogradu
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:50 0:00

Beograd: Koncert podrške Kini u borbi protiv koronavirusa

Koncert podrške kineskom narodu u borbi sa koronavirusom, od kojeg je do sada preminulo preko dve hiljade ljudi, organizovale su vlasti Srbije u saradnji sa kineskom ambasadom 22. februara na Kalemegdanu, u centru Beograda.

Ambasadorka Kine u Srbiji Čen Bo zahvalila se na podršci i poručila da će Kina biti još jača kada prevaziđe epidemiju.

„U ovom trenutku Kinezima su hitno potrebne maske, zaštitna odeća i naočari, ali ono što nam je potrebno je i solidarnost i prijateljstvo sa ljudima iz celog sveta“, rekla je.

Zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić je u svom obraćanju prisutnima rekao da su "kineski narod i država bili uz Srbiju kada joj je bilo teško za vreme NATO bombardovanja Jugoslavije 1999. godine", te da je obaveza Srbije da u ovom trenutku bude uz Kinu.

„U Beogradu živi mnogo Kineza. Oni su Beograđani. Mi ih tako doživljavamo. Deo su naše svakodnevnice i postaju deo naše kulture“, kazao je Vesić.

Događaju su prisustvovali i potpredsednik vlade i ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović i nacionalni koordinator mehanizma saradnje Kine i zemalja centralne i istočne Evrope i ministar rudarstva i energetike Aleksandar Antić.

Na panou iza bine ispisana je poruka „Narod Srbije je uvek uz kinesku braću!“, a ispod te poruke zvaničnici su pre koncerta ispisivali svoje poruke podrške narodu Kine.

Na bini su nastupili ansambli Kolo i instituta Konfučije, te umetnik Slobodan Trkulja sa sastavom „Balkanopolis“, koji je izvodio numere na kineskom jeziku.

Događaj su inicirali Vlada Srbije, Grad Beograd i Ambasada Narodne Republike Kini u Srbiji.

Virus korona prvi put se pojavio u decembru 2019. u gradu Vuhan u Kini, a taj grad i pokrajina Hubej najviše su pogođeni epidemijom. Od virusa je umrlo više od 2.000 ljudi, a broj zaraženih prešao je 75.000. Virus se proširio i van granica Kine, a do sada je potvrđeno 1.000 obolelih i nekoliko smrtnih slučajeva u Aziji, Europi, SAD i Africi.

Zbog vanredne situacije sa koronavirusom u Srbiji je privremeno obustavljena proizvodnja u fabrici „Fijat Krajsler automobili Srbija“ u Kragujevcu, opao je broj kineskih turista i usporeni su projekti u infrastrukturi.

Kontrola korona virusa u državama Zapadnog Balkana
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:03:06 0:00

XS
SM
MD
LG