Dostupni linkovi

BiH: Podignuta optužnica zbog sudjelovanja na ratištima u Siriji


 Emir Ališić
Emir Ališić

Tužilaštvo Bosne i Hercegovine (BiH) podiglo je optužnicu u srijedu protiv Emira Ališića iz Sanskog Mosta zbog učestvovanja na ratištima u Siriji.

Ališić je u periodu od šest godina sudjelovao u borbama na području Sirije, i to kao pripadnik militantne organizacije tzv. Islamske države, koju je Vijeće sigurnosti Ujedinjenih naroda proglasilo terorističkom.

Optuženi Ališić jedan je od sedam muškaraca, bh. državljana koji su krajem decembra vraćeni iz Sirije u BiH.

„Optuženi se tereti, da je koncem 2013. godine, sa namjerom da se pridruži paravojnim formacijama koje su na području Sirije i Iraka, djelovale u okviru struktura tzv. ISIL-a, otputovao iz BiH, na područje Turske, odakle se ilegalno prebacio na područje Sirije, gdje se u okviru više formacija, na području gradova Rakka i Haritan, borio u strukturama tzv. IDIL-a“, saopšteno je iz Tužilaštva BiH.

Kako piše u optužnici, Ališić je početkom 2019. godine, prilikom pada IDIL-a, bio zarobljen od strane kurdskih snaga, te je krajem 2019. godine izručen u BiH, gdje je odmah nakon dolaska uhapšen i sproveden u pritvor, gdje se i sada nalazi.

Optuženi se tereti za kazneno djelo-protuzakonito formiranje i pridruživanje stranim paravojnim ili parapolicijskim formacijama iz članka 162b. Krivičnog zakona BiH.

Optužnica je proslijeđena Sudu BiH.

Ovo je peta optužnica za izručene bh. državljane i proslijeđena je Sudu BiH na potvrđivanje.

Prema Krivičnom zakonu BiH, kazna predviđena za krivična djela organiziranja i pridruživanja stranim paravojnim i parapolicijskim formacijama u vezi s terorizmom može iznositi od tri do 20 godina zatvora.

XS
SM
MD
LG