Dostupni linkovi

Optužnica protiv Hamze Labidija zbog sumnje na ratovanje u Siriji


Hamza Labidi (desno) u Sudu BiH, decembar 2019.
Hamza Labidi (desno) u Sudu BiH, decembar 2019.

Tužitelj iz Odsjeka za terorizam Tužiteljstva Bosne i Hercegovine podigao je optužnicu protiv Hamze Labidija (1998.) iz Zavidovića, u srednjoj Bosni i Hercegovini, koji se tereti da je više godina sudjelovao na ratištima u Siriji kao pripadnik militantne organizacije tzv. Islamske države.

Hamza Labidi deportiran je iz Sirije 19. decembra 2019. godine s još 24 bh. državljanina, od čega šest muškaraca koji su, kao i Labidi od izručenja u pritvoru.

Za Labidijem je bila raspisana crvena INTERPOL-ova potjernica.

Optuženi se tereti da je počinio kazneno djelo-protuzakonito formiranje i pridruživanje stranim paravojnim ili parapolicijskim formacijama iz članka 162b. Kaznenog zakona BiH.

"Labidi se tereti da je, sredinom 2014. godine, asa svojom obitelji, napustio teritorij BiH, otputovao u Tursku, odakle je ilegalno prešao granicu sa Sirijom, gdje se pridružio paravojnim formacijama, koje su djelovale u okviru struktura tzv. Islamske države, koji je odlukom Vijeća sigurnosti UN-a, proglašen terorističkom organizacijom", saopćeno je iz Tužiteljstva BiH.

Istragom je utvrđeno da je optuženi, od 2016. godine, sudjelovao u više oružanih formacija, s kojima je sudjelovao u borbama na području gradova Rakka i Haritan.

Prilikom oslobađanja posljednjeg uporišta tzv. Islamske države, Labidija su uhapsile ili se dobrovoljno predao kurdskim snagama i međunarodnoj koaliciji za borbu protiv "Islamske države" u mjestu Baguz.

Šesta optužnica Tužiteljstva BiH u slučajevima deportiranih bh. državljana krajem 2019. godine proslijeđena je Sudu BiH.

Prema Krivičnom zakonu BiH, kazna predviđena za krivična djela organiziranja i pridruživanja stranim paravojnim i parapolicijskim formacijama u vezi s terorizmom može iznositi od tri do 20 godina zatvora.

Na dva, do sada održana glavna pretresa, optuženi Jasmin Keserović i Armen Dželko izrazili su želju za nagodbom s Tužiteljstvom BiH.

XS
SM
MD
LG