Dostupni linkovi

Tramp tvrdi da je SZO kineska marioneta, preti ukidanjem finansiranja


Predsednik SAD Donald Tramp, 18. maj 2020. u Beloj kući.
Predsednik SAD Donald Tramp, 18. maj 2020. u Beloj kući.

Američki predsednik Donald Tramp (Trump) uputio pismo Svetskoj zdravstvenoj organizaciji (SZO), preteći da će trajno prekinuti njeno finansiranje zbog “užasnog upravljanja pandemijom i prikrivanja dokaza o širenju korona virusa”.

Tramp je dao rok od 30 dana da SZO napravi “značajan napredak i pokaže nezavisnost u odnosu na Kinu” ili će, u suprotnom, SAD napustiti tu organizaciju.

“Američki poreski obveznici izdvajaju između 400 i 500 miliona dolara godišnje za finansiranje SZO. Kina, sa druge strane, izdvaja manje od 40 miliona. Kao neko ko izdvaja najviše novca za ovu organizaciju, SAD imaju pravo da insistiraju na punoj odgovornosti”, rekao je Tramp juče, a prenosi Fajnenšl tajms.

SAD su najveći pojedinačni finansijer SZO, sa negde oko 15 odsto udela u godišnjem budžetu, prenosi BBC.

Sukob SAD i SZO

Sukob između američkog predsednika i SZO traje od decembra i pojave novog korona virusa, pošto Tramp smatra da SZO nije adekvatno reagovala na pademiju.

“Sa izbijanjem pandemije, duboko smo zabrinuti da li je SZO velikodušnost SAD iskoristila na pravi način. Ne mogu da dozvolim da Amerikanci finansiraju organizaciju koja ne štiti njihove interese”, naveo je Tramp u svom pismu.

On tvrdi i da je SZO prikrivala informacije o virusu zbog pritiska Kine, a juče je ovu organizaciju nazavao “kineskom marionetom”.

SAD, koje su najpogođenija zemlja korona virusom, sa preko milion i po obolelih i više od 90 hiljada umrlih, sredinom aprila su suspendovale finansiranje SZO.

Tramp optužuje Kinu da je skrivala informacije o korona virusu, kada se on u decembru pojavio u gradu Vuhan, a SZO da javnost nije na vreme obavestila o pretnji i mogućim razmerama pandemije.

Kina je više puta odbacila optužbe i navela da je imala otvorenu komunikaciju sa SZO, a kineski ministar spoljnih poslova je juče rekao da Tramp pokušava da obmane javnost.

Trampovi kritičari, pre svega iz redova demokrata, smatraju da američki predsednik pokušava da svali krivicu na Kinu i SZO zbog toga što je njegova administracija kasno reagovala na pojavu virusa i nije na vreme uvela restriktivne mere.

Na godišnjoj skupštini SZO, koja je počela juče, predsednik te organizacije Tedros Adanom Gebrejesus (Adhanom Ghebreyesus) poručio da će podržati istragu i raspravu o tome da li je organizacija na pravi način odgovorila na pandemiju i svet blagovremeno upozorila.

“Pokrenuću evaluaciju čim to bude moguće, jer tako možemo da preispitamo šta smo to sve naučili tokom ove pandemija, ali i kako da spremnije dočekamo neku sledeću", naveo je Gebrejesus.

Šta piše u pismu?

Donald Tramp je pismo, koje je uputio predsedniku SZO, objavio na svom Tviter nalogu.

Optužuje SZO da se nalazi pod snažnim uticajem Kine i da je ignorisala upozorenja o širenju virusa u kineskom gradu Vuhanu.

“Niste sproveli nezavisnu istragu, već ste verovali zvaničnim podacima koji su stizali iz kineske vlade”, napisao je Tramp.

Dodao je i da je SZO, 28. januara, hvalila Kinu zbog načina na koji se borila sa pandemijom, ali i njene transparentnosti.

“Međutim, niste spomenuli da je Kina do tada ućutkala nekoliko lekara koji su pokušali da upozore javnost na novi virus, ali i zabranila institucijama da objavljuju izveštaje o virusu”, naveo je Tramp.

Tramp je u pismu, između ostalog, naveo i da je SZO odložila proglašenje pandemije pod pritiksom kineskog predsednika Si Đi Pinga (Xi Jinping), da je tolerisala netransparetnost Kine i nedostatak međunarodne saradnje.

“Više puta ste iznosili netačne tvrdnje o korona virusu, koje su obmanjivale javnost. Pod uticajem kineskog predsednika ste 21. januara saopštili da ne postoji globalna pretnja za ljudsko zdravlje, da biste samo nedelju dana kasnije potpuno promenili priču”, stoji u pismu.

Donald Tramp, predsednik SAD, sa kineskim liderom Si Đinpingom. Susret na samitu G-20 u Osaki (Japan), 2. decembra 2019.
Donald Tramp, predsednik SAD, sa kineskim liderom Si Đinpingom. Susret na samitu G-20 u Osaki (Japan), 2. decembra 2019.

Podsetimo, prvi slučajevi korona virusa zabeleženi su u decembru prošle godine u gradu Vuhan u kineskoj provinciji Hubej.

Tramp je kritikovao i to što je SZO dozvolila Kini da pet miliona građana Vuhana napusti taj grad i “uputi se na destinacije širom sveta”.

“Govorili ste i da je rizik prenošenja virusa izvan Kine mali i spor, kao i da je malo verovatno da će doći do njegovog globalnog širenja”, podsetio je Tramp.

Na kraju, Tramp je kritikovao SZO zbog toga što nije uspela da obezbedi nezavisnu istragu i pošalje međunarodne stručnjake u Kinu, koji bi istražili poreklo i širenje virusa.

Hoće li biit međunarodne istrage?

Američki predsednik u ovim kritikama i pozivima za nezavisnom istragom nije usamljen.

Australija je podnela zahtev, koji je podržalo više od 120 članica SZO, da se u Kinu pošalje tim nezavisnih stručnjaka i da mi se na raspolaganje stave sve dostupne informacije.

Očekuje se da će SZO danas glasati o ovom zahtevu Australije, a da bi rezolucija bila usvojena, potrebna je dvotrećinska većina, od ukupno 194 članice.

Uprkos tome što je Kina više puta tvrdila da je otvorena za svaku vrstu istrage, vlasti te zemlje smatraju da je neozbiljno započinjati istragu dok pandemija traje.

“Potrebno je analizirati šta je sve urađeno na međunarodnom nivou, ali tek kada pandemija bude stavljena pod kontrolu. Istragu treba sprovesti nezavisno i objektivno”, poručio je juče u svom obraćanju na godišnojoj koneferenciji SZO kineski predsednik Si Đi Ping.

Kineski ministar spoljnih poslova ranije je, zahtev Australije, nazvao političkom manipulacijom.

SZO je u januaru i februaru već slala stručnjake u Kinu kako bi pristupili podacima koje imaju kineske vlasti.

Međutim, ono što je dodatno probudilo sumnju ostalih država jeste činjenica da eksperti SZO nisu imali pravo da samostalno vrše istragu, već su se priključili kineskom timu stručnjaka.

Gde je nastao virus?

Od tada se vode rasprave o tome odakle je virus potekao i kako je došao do ljudske populacije.

Prvobitna teorija je povezivala pojavu novog virusa sa “mokrim pijacama”, na kojima se u Kini prodaje meso egzotičnih životninja, poput slepih miševa.

Međutim, još uvek nije dokazano da je virus, svoj put do čoveka, našao kroz hranu.

Sa druge strane, Tramp tvrdi da SAD imaju dokaze da je virus nastao u laboratoriji u Vuhanu, i da je odatle “pobegao”.

Tu teoriju više puta je ponovio i državni sekretar Majk (Mike) Pompeo, ali niko od njih dvojice javnosti još uvek nije pokazao dokaze koje govore u prilog njihvih trvdnji.

U svetu je, do sada, od korona virusa obolelo više od 4,8 miliona ljudi, a umrlo je preko 320 hiljada.

Zašto podaci ne pokazuju cijelu sliku?

Dnevna kompilacija slučajeva zaraženih korona virusom koje objavljuje Univerzitet Johns Hopkins je najkompletnija na svijetu, ali se oslanja na informacije koje dostavljaju vlade pojedinih država.

U mnogim zemljama postoje restrikcije o objavljivanju takvih informacija ili drugi razlozi zašto se ne želi prikazati puna slika.

Metodologija, direktnost, transparentnost i kvalitet ovih podataka može dramatično varirati od zemlje do zemlje.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG