Dostupni linkovi

Nakon Trumpove odluke: Kako se finansira SZO


Američki predsednik Donald Tramp (s leđa) na konferenciji za novinare u Beloj kući, ispred predstavnika sedme sile koji su i sami na fizičkoj distanci propisanoj kao mera prevencije širenja korona virusa. 6. april 2020.
Američki predsednik Donald Tramp (s leđa) na konferenciji za novinare u Beloj kući, ispred predstavnika sedme sile koji su i sami na fizičkoj distanci propisanoj kao mera prevencije širenja korona virusa. 6. april 2020.

Američki predsjednik Donald Trump poručio je da će obustaviti američko finansiranje Svjetske zdravstvene organizacije (SZO), jer u odgovoru na epidemiju korona virusa "nije uspjela u svojoj osnovnoj dužnosti".

"Naložio sam svojoj administraciji da zaustavi finansiranje dok se ne preispita uloga Svjetske zdravstvene organizacije u jako lošem upravljanju i prikrivanju širenja korona virusa", rekao je Donald Trump na konferenciji za novinare u Bijeloj kući u utorak (14. aprila).

Odluka o tome hoće li SAD obnavljati finansiranje bit će donesena nakon revizije uloge SZO, za koju je Trump rekao da će trajati od 60 do 90 dana.

Američki predsjednik pokušava odbaciti česte kritike da je reagovao previše sporo da zaustavi širenje virusa, ukazujući na svoju odluku krajem januara da postavi ograničenja na putovanje iz Kine, prenosi BBC.

Antonio Guterres, generalni sekretar Ujedinjenih nacija, koja je matična organizacija Svjetske zdravstene organizacije, opisao je u izjavi u utorak da je ovo pandemija bez presedana i priznao da će biti "lekcija koje se trebaju naučiti" za budućnost, navodi CNN.

"Ali sada nije vrijeme za smanjivanje resursa za operacije Svjetske zdravstvene organizacije ili bilo koje druge humanitarne organizacije u borbi protiv virusa", rekao je, pozivajući na jedinstvo u borbi protiv pandemije koja je odnijela više od 126.000 ljudi širom svijeta.

Kako se finansira SZO?

SAD je najveći donator Svjetske zdravstvene organizacije, u dvogodišnjem ciklusu finansiranja od 2018. do 2019. godine dali su 893 miliona dolara za SZO. Od toga, 237 miliona dolara bila je obavezna članarina, a 656 miliona dolara bilo je u obliku donacija, navod CNN.

Pandemija iz minuta u minut

Slijedi Ujedinjeno Kraljevstvo, a za isti period Kina je za SZO izdvojila 86 miliona dolara.

Donacije SAD-a čine 14,67 posto svih dobrovoljnih priloga koji se daju na globalnom nivou. Sljedeći najveći donator je američka privatna organizacija, Fondacija Bill i Melinda Gates.

Odluka predsjednika SAD da uskrati finansiranje Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji dok traje preispitivanje njenog postupanja s pandemijom korona virusa "opasna je koliko i zvuči", naveo je u srijedu Bill Gates.

"Njihov rad usporava širenje COVID-19 i ako taj rad bude zaustavljen, nijedna druga organizacija ih ne može zamijeniti. Svijetu je potrebna SZO sada više nego ikad", napisao je Gates u tweetu.

SZO je osnovana 1948. godine i broji 194 države članice. Finansira se članarinom koju plaćaju države članice na osnovu njihovog budžeta i populacije, privatnih donacija i matične organizacije - Ujedinjenih nacija.

SAD ima daleko najveći broj slučajeva korona virusa i smrtnih slučajeva u svijetu- sa više od 600.000 slučajeva i 26.000 smrtnih slučajeva.

Trump je optužio je SZO da nije adekvatno procijenila epidemiju kada se prvi put pojavila u kineskom gradu Wuhanu.

"Da je SZO obavila svoj posao i uputio medicinske stručnjake u Kinu kako bi objektivno procijenili situaciju na terenu i ukazali na netransparentnost Kine, epidemija bi mogla biti obuzdana na njenom izvoru uz vrlo malo smrtnih slučajeva", rekao je novinarima.

"To bi spasilo hiljade života i izbjeglo svjetsku ekonomsku štetu. Umjesto toga, SZO je svojevoljno prihvatio uvjeravanja Kine da se suočavaju s time... i branio poteze kineske vlade", naveo je.

Kineski zvaničnici su u početku prikrivali epidemiju u Wuhanu i kaznili zviždače koji su pokušali podići uzbunu. Peking je kasnije nametnuo drakonske restrikcije, uključujući karantinske zone bez presedana, što je SZO hvalila, podsjeća BBC.

Stručnjacima SZO bilo je dopušteno posjetiti Kinu i istražiti epidemiju 10. februara, kada je u toj zemlji je bilo više od 40.000 slučajeva zaraze.

Zašto podaci ne pokazuju cijelu sliku?

Dnevna kompilacija slučajeva zaraženih korona virusom koje objavljuje Univerzitet Johns Hopkins je najkompletnija na svijetu, ali se oslanja na informacije koje dostavljaju vlade pojedinih država.

U mnogim zemljama postoje restrikcije o objavljivanju takvih informacija ili drugi razlozi zašto se ne želi prikazati puna slika.

Metodologija, direktnost, transparentnost i kvalitet ovih podataka može dramatično varirati od zemlje do zemlje.

Zaharova: Sjedinjenim Državama važno da nekog okrive

Odluka predsednika SAD pokazuje da je za Washington najvažnije da pronađe one koje će da okrivi i da dokaže nedostatke u njihovom radu, saopštila je glasnogovornica ruskog Ministarstva vanjskih poslova Marija Zaharova, prenosi agencija TASS.

"Kina i SZO su im krive za pandemiju, Rusija za poraz Hilary Clinton, a (predsjednik Rusije Vladimir) Putin je lično kriv za probleme u američkom zdravstvenom sistemu. Najvažnije je naći fiktivnu 'epruvetu' i predstaviti je svijetu kao dokaz krivice i nedostataka drugih", kazala je Zaharova.

Peking zabrinut zbog odluke SAD da ukine sredstva SZO

Kina je saopštila danas, 15. aprila, da je "ozbiljno zabrinuta" zbog odluke SAD da suspenduju finansiranje Svjetske zdravstvene organizacije (SZO) i pozvala Washington da ispuni svoje obaveze tokom pandemije.

"Kina je ozbiljno zabrinuta zbog objave SAD o suspendovanju finansiranja SZO", rekao je portparol Ministarstva spoljnih poslova Žao Liđijan na redovnoj konferenciji za novinare i dodao da je trenutna globalna epidemiološka situacija sumorna i da je ovo "kritični trenutak", prenosi AFP.

"Ova odluka SAD će oslabiti kapacitete SZO i potkopaće međunarodnu saradnju protiv epidemije", rekao je Žao.

On je pozvao Washington da "iskreno ispuni svoje obaveze i odgovornost" i da "podrži međunarodnu akciju koju SZO predvodi protiv epidemije". Žao je ocijenio da SZO ima "nezamjenjivu ulogu" u akciji protiv pandemije.

XS
SM
MD
LG