Dostupni linkovi

Tramp: SAD će pobediti korona virus, kao što su pobedile 1945.


Američki predsednik Donald Tramp izjavio je danas povodom 75 godina od kraja Drugog svetskog rata da će Amerika kao i 1945. godine pobediti, ovog puta korona virus.

Zbog pandemije virusa, pobeda savezničkih snaga nad nacističkom Nemačkom obeležena je skromno u Vašingtonu. Tramp i njegova supruga Melanija su posetili spomenik Drugom svetskom ratu koji se nalazi blizu Bele kuće.

Tramp je odao počast "snagama slobode koje su pobedile tiraniju" navodeći da je to "mračna cena slobode" za američke vojnike koji su učestvovali u Drugom svetskom ratu.

"Većina tih ratnika altruista i heroja, nije nikada upoznala život u prosperitetnoj Americi. Rasli su tokom Velike depresije kada su američka privredna predviđanja bila mračna", rekao je Tramp danas pošto je objavljen izveštaj o katastrofalnim statističkim podacima o zaposlenosti u SAD.

Američki predsednik je rekao da je nacija poslednjih meseci izložena ogromnoj "neprijatnosti" zbog pandemije korona virusa. "Ali, kao što smo to učinili toliko puta ranije, Amerika će pobediti", dodao je on.

Tramp i nemačka kancelarka Angela Merkel su se saglasili tokom telefonskog razgovora da je važno održati sećanje na Drugi svetski rat i užase koji su se tokom njega dešavali, saopštio je portparol Vlade Nemačke Štefan Zajbert.

On je rekao da je Merkelova naglasila poseban značaj američke podrške Nemačkoj u periodu nakon Drugog svetskog rata i snažnim vezama koje su se kasnije razvile između dve zemlje.

"Oboje su iskazali poštovanje za milione žrtava i nemerljivu patnji koju je prouzrokovao rat za koji je odgovorna nacistička Nemačka", istakao je Zajbert.

Uprkos istorijskim vezama Evrope i SAD, Tramp je od dolaska na vlasti uzdrmao uspostavljene veze, jer se žalio da "nepravedne trgovinske privilegije dodeljene evropskim zemljama" i na "skupo američko učešće" u NATO-u.

XS
SM
MD
LG