Dostupni linkovi

Australija optužuje Kinu zbog pandemije, Peking preti ekonomskom odmazdom


Radnica sa zaštitnom opremom pakuje hranu za kupce na ulici u blizini jezera Houhai, u Pekingu, 17. februar 2020.
Radnica sa zaštitnom opremom pakuje hranu za kupce na ulici u blizini jezera Houhai, u Pekingu, 17. februar 2020.

Peking je upozorio vlasti u Kamberi da njihovi odnosi mogu biti trajno narušeni nakon što je australijski premijer Skot Morison ponovo zatražio istragu o uzrocima pandemije korona virusa koja je izbila u gradu Vuhanu.

Prethodno je predsednik SAD Donald Tramp u više navrata izjavio da je Kina mogla da spreči pandemiju, nagoveštavajući da bi njegova zemlja mogla da zatraži odštetu.

BLOG UŽIVO O KORONA VIRUSU

Kina je žestoko reagovala na kritike Australije, SAD i drugih zemalja da nije blagovremeno reagovala na pojavu korona virusa.

Morison: Svet želi nezavisnu procenu

Iako se ne zalaže za oštar pristup kao SAD, koje su prestale da finansiraju Svetsku zdravstvenu organizaciju (SZO), Australija je pozvala saveznike na reformu ove međunarodne institucije i angažovanje nezavisnih istražitelja nalik "inspektorima za kontrolu naoružanja" u cilju utvrđivanja izvora pandemije.

Morison je izjavio u sredu da će njegova vlada "svakako nastaviti sa veoma razumnim sledom poteza".

"Ovo je virus od koga je umrlo više od 200 hiljada ljudi širom sveta," kazao je australijski premijer novinarima u Kamberi, dodajući da je doveo je do zatvaranja globalne ekonomije i posledica su nesagledivih razmera.

"Sada je potpuno razumljivo da svet želi nezavisnu procenu kako se sve ovo desilo, tako da možemo da izvučemo pouke i sprečimo da se to ponovo desi", naglasio je Morison.

'Australija: guma zalepljena na kinesku cipelu'

Međutim, stav Australije je razgnevio zvanični Peking koji negira da je napravio bilo kakvu grešku tokom pandemije.

Poslednjih dana državni mediji su, kako prenosi Gardijan (Guardian), objavili mnogo priloga omalovažavajuće sadržine, uključujući i da je Australija "guma zalepljena na kinesku cipelu".

Takođe, da Australija time obavlja posao za SAD iako nema nikakvog uticaja i time rizikuje da nanese dugoročnu štetu bilateralnim i trgovinskim odnosima sa Kinom.

Australijski Departman za spoljne poslove i trgovinu pozvao je u utorak na razgovor kineskog ambasadora Jingija Čenga nakon upozorenja da bi kineski potrpošači mogli da bojkotuju australijsku robu, poput govedine, vina, turizma i univerziteta, što su vlasti u Kamberi ocenile kao "pretnju ekonomskom iznudom".

Kineski grad Vuhan
Kineski grad Vuhan

Kineski provladin list na engleskom "Global tajms" (Global Times) je optužio Australiju "za busanje u grudi kao panda" a premijera Morisona za "avanturizam" koji može da trajno naštetiti bilateralnim odnosima.

"Avanturizam Morisonove vlade u poigravanju sa obostrano korisnim sveobuhvatnim strateškim partnerstvom – prkosi racionalnom razmišljanju i zdravom razumu," navodi kineski list.

"Kambera korača opasnim putem sa koga nema izgleda za naglo skretanje tokom pandemije COVID-19 i verovatno dugo nakon toga," zaključuje "Global tajms".

Morison: Istraga nije uperene ni protiv koga

Međutim, Morison potencira da istraga nije "usmerena ni protiv koga" odbivši da se uključi u "verbalni rat" sa Kinom.

"Australija će učiniti ono što je u našem i globalnom interesu i, naravno, nastaviće da podržava poteze koji će osigurati odgovarajuću nezavisnu istragu onoga što se dogodilo".

Morison je istakao da su odnosi Australije i Kine "obostrano korisni", dodajući da se trgovinska razmena uglavnom sastoji od izvoza sirovina. "Ne vidim razlog zašto bi se to promenilo u budućnosti," zaključio je Morison.

Kina je najveći trgovinski partner Australije i vrednost razmene između dve zemlje je 215 milijardi dolara. Australija je 2018. plasirala na kinesko tržište robu u vrednosti od 117 milijardi dolara, što je više od 30 odsto njenog sveukupnog izvoza.

Australija najviše izvozi u Kinu gvozdenu rudu - koja se smatra veoma važnom za kinesku industriju - te gas, ugalj, proizvode od drveta, kao i ​vino i govedinu.

Tramp: Tražićemo odštetu

Predsednik SAD Donala Tramp je ponovio u ponedeljak da je Kina mogla da spreči širenje bolesti COVID-19. On je dodao da njegova administracija vodi "ozbiljnu istragu" kako je zvanični Peking reagovao na izbijanje pandemije, nagoveštavajući da bi mogao da zatraži odštetu.

Tramp je naglasio da postoji "mnogo načina na koji se Kina može smatrati odgovornom" za širenje korona virusa.

"Smatramo da je virus mogao biti zaustavljen na samom žarištu. To je moglo brzo da se učini i onda se ne bi raširio po celom svetu," istakao je predsednik SAD.

Na pitanje novinara da prokomentariše pisanje jednog nemačkog lista u kome se nagoveštava mogućnost da zvanični Berlin zatraži od Kine 165 milijardi dolara odštete, Tramp je kazao da je reč o mnogo većoj cifri.

"Nemačka procenjuje situaciju, mi procenjujemo situaciju. Mi govorimo o mnogo većoj sumi novca, nego što Nemačka pominje".

On je dodao da "još nismo utvrdili konačnu cifru, ali je znatna".

SAD: Kina profitira šaljući falsifikovane testove

Prethodno je savetnik u Beloj kući za trgovinu Piter Navaro (Peter Navarro) optužio Kinu da je poslala SAD-u testove za utvrđivanje antitela lošeg kvaliteta pa čak i falsifikovane, te da "profitira" od pandemije.

Nakon serije spornih isporuka, kineska Vlada je prošlog meseca pooštrila pravila tako da svi kontigenti medicinske opreme namenjeni za izvoz moraju biti odobreni od nadležnih nacionalnih institucija.

Međutim, pošto su se pojedini izvoznici žalili da je veoma teško dobiti domaću licencu, ova pravila su ukinuta prošlog vikenda, tako da pomenute isporuke treba da ispune samo standarde zemlje u koju se šalju.

Američke kritike na račun Kine su pojačane od prošle sedmice. Tako je Politiko (Politico) objavio detalje iz dokumenta Republikanske partije na 57 strana u kome se sugeriše da se u javnim nastupima oštrije napada zvanični Peking zbog izbijanja pandemije.

Kina: SAD prikrivaju odgovornost za sopstveni neuspeh

Kina je žestoko reagovala, demantujući da je bilo šta zataškavala. Tako je pomenuti državni list "Global tajms" naveo u ponedeljak da su "kineska dostignuća u borbi protiv COVID-19 mnogo veća nego američka".

"Reč je o gorućoj političkoj potrebi vlasti predvođene republikancima da prebaci odgovornost na Kinu za sopstveni neuspeh u suzbijanju zaraze, i tako pobedi na predstojećim izborima", navodi ovaj list zaključujući da je to "pitanje života i smrti, tako da (vlasti u SAD) neće štedeti truda da oklevetaju Kinu kako bi prikrile svoju sebičnost".

Portparolka Ministarstva inostranih poslova u Pekingu Hua Čunjing pozvala je u utorak SAD da "prekinu političke igre".

Zašto podaci ne pokazuju cijelu sliku?

Dnevna kompilacija slučajeva zaraženih korona virusom koje objavljuje Univerzitet Johns Hopkins je najkompletnija na svijetu, ali se oslanja na informacije koje dostavljaju vlade pojedinih država.

U mnogim zemljama postoje restrikcije o objavljivanju takvih informacija ili drugi razlozi zašto se ne želi prikazati puna slika.

Metodologija, direktnost, transparentnost i kvalitet ovih podataka može dramatično varirati od zemlje do zemlje.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG